25. april 2019
Jorden fra Brede Enge i farum havner her i Sydhavnen som en del af et klimaprojekt.
Jorden fra Brede Enge i farum havner her i Sydhavnen som en del af et klimaprojekt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Muldjord fra Farum til Sydhavnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Muldjord fra Farum til Sydhavnen
Furesø - 11. oktober 2018 kl. 13:23
Af Redaktionen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Du har sikkert før hørt om transplantation af organer fra ét menneske til et andet. Selvom den grønne service-virksomhed HedeDanmark normalt ikke yder lægehjælp, er det alligevel en form for transplantation, som virksomhedens gravemaskiner tirsdag den 9. oktober skal udføre.

Dog ikke af hverken nyrer, hjerte eller andre organer. Men derimod af et stykke natur - nærmere bestemt 80 m3 græs- og naturjord fra et EU-støttet naturgenopretningsprojekt i Furesø Kommune til et kombineret byrums- og skybrudsikringsprojekt i Sydhavnen.

Opgravningen i Farum sker for at etablere et vandhul, som skal være med til at styrke levevilkårene for områdets beskyttede dyrearter - blandt andet stor vandsalamander og stor kærguldsmed. Etableringen af vandhullet er en del af et større projekt, hvis hovedformål er at forbedre en række vigtige naturtyper i Danmark; herunder i Øvre Mølleådal. Jorden fra opgravningen skulle egentlig bare have været kørt på deponi.

- Vi graver det øverste lag med en stor andel af græs og urter af for at etablere et lavvandet vandhul. Men jeg syntes, at det var synd at deponere den værdifulde jord, som har masser af potentiale for både dyr og planter, fortæller projektleder i HedeDanmark, Jesper Sverdrup Kirkegaard.

Via sit netværk kom han i kontakt med landskabsarkitekt Jacob Kamp fra 1:1 landskab, der efterlyste ren jord med en høj grad af biodiversitet til et grønt byrumsprojekt - præcis den type jord, som HedeDanmark netop havde gravet op i Furesø.

Derfor bliver naturjorden kørt til Sydhavnen tirsdag formiddag af HedeDanmarks lastbiler, hvor Københavns Kommune i samarbejde med landskabsarkitekterne i 1:1 landskab er i gang med et byrumsprojekt, som både vil sikre kvarteret mod oversvømmelser i forbindelse med skybrud og blive en grøn oase for områdets beboere.

Konkret består projektet af otte regnvandsbassiner, der tilsammen kan indeholde 1.500 m3 vand. Når bassinerne ikke er fyldt med vand, fungerer de som byhaver med hver sit tema - blandt andet stenhaven, byhaverne og sommerfuglehaven. Jorden fra Farum skal være en del af bassinet med skoven som tema:

- Vi har inddraget Sydhavnens beboere i projektets udviklingsfase, og her har bynatur og importeringen af biodiversitet fra andre lokaliteter spillet en afgørende rolle. Derfor er det helt oplagt at hente muld ind fra eksisterende naturområder, som kan fortsætte sin udvikling - bare i byen, fortæller landskabsarkitekt Jacob Kamp.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede