28. oktober 2020
Landskabsarkitekt Rasmus Lindhede fra Furesø Kommune har sammen med sine kollegaer undersøgt mange andre muligheder for at redde poppeltræerne langs cykelstien, men der var ingen vej tilbage. Træerne har for dårlige vækstbetingelser, hvilket får rødderne til at søge ud langs overfladen og ødelægge cykelstien i Ryget Skovby. Foto: Mikkel Kjølby
gallery icon

Se billedserie

Landskabsarkitekt Rasmus Lindhede fra Furesø Kommune har sammen med sine kollegaer undersøgt mange andre muligheder for at redde poppeltræerne langs cykelstien, men der var ingen vej tilbage. Træerne har for dårlige vækstbetingelser, hvilket får rødderne til at søge ud langs overfladen og ødelægge cykelstien i Ryget Skovby. Foto: Mikkel Kjølby
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Markante poppeltræer fældet - Mere vild natur på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Markante poppeltræer fældet - Mere vild natur på vej
Opdateret 29. september 2020 kl. 15:29
Furesø - 29. september 2020 kl. 06:05
Af Mikkel Kjølby

RYGET SKOVBY: Årringene på de fældede poppeltræer langs cykelstien fortæller, at de er 22 år gamle. Træerne blev plantet, da udbygningen af Ryget Skovby for alvor tog fat. Hvad man ikke forudså dengang, var, at de store køretøjer på byggepladserne maste jorden sammen, og skabte ringe forudsætningerne for at træernes rødder voksede nedad. I stedet søgte de langs overfladen ud under cykelstien, hvor asfalten begyndte at boble op. Det problem har været vedligeholdt ved at fræse asfalten, men nu går den ikke længere.

Tirsdag morgen blev de store poppeltræer fældet.

- Træerne fældes udelukkende, fordi de ødelægger cykelstien. Men vi fælder ikke kun træerne, der kommer nye. Vi sætte enkelte egetræer, men der kommer også tjørn, vildæble, fuglekirsebær og en sort af ahorn. Det bliver en allé, men længere væk fra cykelstien. Det hele plantes i 80 centimeter dybe render, fortæller Rasmus Lindhede, projektleder i Furesø Kommune.

En stor del af projektet handler om at forbedre jordforholdene. Udover renderne vil græsplænen blive fræset af i et tre meter bredt bælte.

- Vi graver render for at forbedre jordforholdene. Vi sår en frøblanding, som med tiden vil løsne jorden, som er meget kompakt herude, forklarer Christina Kastrup Madsen, overgartner i Furesø Kommune.

Furesø Kommune koncentrerer sig om området langs cykelstien, men står egentlig som ejer af hele det otte hektar store område fra Kirke Værløsevej op langs Olaf Becks Alle til Ryethøjvej. Selve driften af området står Den Fælles Grundejerforening for Ryget Skovby for. En dialog med lokale ildsjæle førte til et stort projekt for hele området.

- Jeg og en stor gruppe beboere i Ryget Skovby har skitseret et projekt for de otte hektar med græsplæne, som vi vil give et vildere udtryk, fortæller Rasmus Kinnerup fra arbejdsgruppen.

Projektet blev vedtaget ved generalforsamlingen for to uger siden. Det årlige budget på 120.000 kroner for ti årlige græsslåninger føres over til det nye projekt, hvor der vil blive to årlige høslæt, som skal udpine jorden for at give andre planter end græs bedre muligheder for at vokse. Dertil skal der findes 80.000 kroner ved donationer eller legater til etablering af nye elementer som frugttræer og buske.

- Der bliver noget til insekterne, til fuglene og til menneskene. Vi laver en oplevelsessti gennem området og enkelte områder bliver fastholdt til rekreative området, men ellers er det planen at lade naturen arbejde, siger Rasmus Kinnerup.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?