2. marts 2021
Jens Frobenius (th.) bliver 80 år den 22. februar. Arkivfoto
Jens Frobenius (th.) bliver 80 år den 22. februar. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Maler og journalist Jens Frobenius bliver 80 år den 22. februar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Maler og journalist Jens Frobenius bliver 80 år den 22. februar
Furesø - 21. februar 2021 kl. 17:00

Kærlighed til kunsten - en ildsjæl fylder rundt

Jens var som ung opsat på at ernære sig som maler, og kæmpede for bedre vilkår til kunstnere i Billedkunstnernes forbund i mange år. Selve maleriet blev aldrig hans levevej, men gennem livet har kærligheden til billedkunsten været hans faste makker.

I 1974 flyttede familien til det nyopførte "Farum Midtpunkt", og det var i den forbindelse han fik sin første - og eneste - dom. Som formand for "Piratbussen" der hver dag kørte beboerne til og fra København, blev han og de andre dømt i Højesteret for overtrædelse af "Loven om omnibuskørsel". Bøden lød på symbolske 300 kr., hvilket blev tolket som en næse til DSB.

I samme periode var han formand for både AOF og Socialdemokratiet i Farum, og han sad en overgang i byrådet. Partiet har han ikke helt sluppet, og sidste år valgte han at gå aktivt ind i kampen for at få byrådsmedlemmet Matilde Powers opstillet som folketingskandidat, fordi feltet ellers kun bestod af mænd. Som han selv sagde: "Selvom man officielt har forladt banen, kan man jo godt holde øje med hvad der sker fra sidelinjen".

Jens startede sit journalistiske virke hos Mogens Vemmer i Børn og Ungdomsafdelingen i DR, og kørte i mange somre landet rundt med "Sommerferiebussen" - programmet med den klassiske kendingsmelodi - og lod sammen med Elith Nørreholm børn og unge få taletid i radioen, hvilket var helt nyt dengang. Derefter tilbragte han resten at sit arbejdsliv på P1, i blandt andet i programmerne Orientering, Kulturnyt og Portrættet, hvor hans stærke engagement i og viden om billedkunst kom til udtryk. Udsendelserne gav ham i 2002 Billedkunstprisen fra Frederiksborg Amt for hans: "Talrige, engagerede portrætudsendelser af personligheder i kunstens verden". Samtidig var han tillidsmand for journalisterne på P1.

Gennem 16 år var Jens formand for Danske Cirkusvenner, og i 2001 etablerede han i samarbejde med Amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen og Borgmester Britta Christensen cirkusmuseet i Hvidovre, som i dag stadig er en stor succes som Nordeuropas største museum for cirkuskunst. Selve stiftelsen var op ad bakke, men lod sig gøre med en blanding af lige dele stædighed, knofedt og vedvarende politisk opbakning. Jens sidder i dag i skolerådet på Holbæk Kunsthøjskole.

Fødselsdagen skal fejres med den faste fødselsdagsmenu: "Biksemad med øl og snaps" sammen med hustruen Hanne, datteren Mette og børnebørnene på 18 og 19. De sidste kalder han stædigt, men kærligt, for "puslingerne" selvom begge forlængst er vokset ham over hovedet.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?