25. maj 2019
Jens Olesen og Lars Olesen (th.) ved værket malet af den dengang ukendte Wu Shanzhuan. Jens Olesen købte værket for 25 år siden, men det er første gang, det vises frem.
gallery icon

Se billedserie

Jens Olesen og Lars Olesen (th.) ved værket malet af den dengang ukendte Wu Shanzhuan. Jens Olesen købte værket for 25 år siden, men det er første gang, det vises frem.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunstmæcen kaster glans over Skovhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunstmæcen kaster glans over Skovhuset
Furesø - 14. oktober 2018 kl. 08:20
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Wauw. Intet mindre end wauw.
Man har ikke opholdt sig mange minutter i selskab med Jens Olesen, før man forstår hans betydning for dansk og international kunst. Nu har han valgt at dele en lille del af hans omfattende samling på mellem 1200 og 1400 værker med dig og mig. Det sker i udstillingshuset Skovhuset ved Søndersø i Værløse med åbning søndag klokken 11.

- Jeg køber ikke kunst for at sælge det igen. Jeg køber kunst for at nyde det, og for at dele oplevelsen med andre, siger Jens Olesen.

Og som sagt. Så gjort.
- Jeg ville lave en udstilling over temaet »Mine Rejser«. Til det formål ville vi finde et lille intimt udstillingshus, og det er blevet rigtig godt. Skovhuset får på den måde en verdensudstilling, lyder det fra Jens Olesen.

Fokus er på hans samling af kunst fra Kina, Mongoliet og Nordkorea. Udstillingens hovedværk har Jens Olesens ikke set - siden det blev lagt i rulle lige efter købet.

- Mange af billederne har aldrig været i ramme eller for den sags skyld oppe af hænge på en væg. Nu har jeg blandt andet fået mit yndlingsværk frem. Det er et af de første popkunstbilleder fra Kina. Jeg fandt det på en rulle hos en ukendt kunstner i en lille landsby og købte det kontant. Jeg har ikke set det i 25 år, for det er så stort, at det ikke kan hænge nogen steder, siger Jens Olesen med stolthed i stemmen. For værket som han kalder »Poppens revolution« er imponerende i sin enkelhed, men samtidig grandiøst og revolutionært på en og samme tid.

Udstillingen omfatter også værker fra Jens Olesens rejse til Nordkorea. Han fik kun lov at købe et og kun et maleri af det totalitære styre.

- Jeg valgte at købe et dramatisk billede af en ung mand på toget med pistolen rettet mod fjenden. Det fortæller utroligt meget om deres samfund, forklarer Jens Olesen.

Men så er der også lige verdensklassekunst af danske stjerner som Michael Kvium, Tal R., Per Kirkeby og Svend Vig Hansen. Det er kunstnere, som Jens Olesen har hjulpet til et internationalt gennembrud.

- Jeg har levet med alle de kunstnere og hjulpet dem frem ved at lave udstillinger i det store udland. Det er mit liv, min passion. Det vil jeg gerne have ud til en masse mennesker. Kunst skal gives videre til verden, siger Jens Olesen.

Fra Cobra til Kina
Samarbejdet mellem Skovhuset og Jens Olesen og hans bror Lars Olesen er ikke nyt. Jens Olesen har verdens største samling af Cobra-kunst og udlånte værker til Skovhuset for nogle år tilbage.

- For tre-fire år siden begyndte min bror at snakke om en udstilling over temaet »Mine rejser«. Jeg har altid været dybt taknemmelig overfor Skovhuset, hvor jeg har været kurator på seks-syv udstillinger gennem tiden. Så jeg nævnte muligheden for Skovhuset, og de fyr og flamme overfor tanken, fortæller Lars Olesen.

- Det er en introduktion til kinesisk kunst og så er der andre godbidder, siger Lars Olesen, som er kurator på udstillingen sammen med Annette Lindroos, daglig leder af Skovhuset.

- Med udstillingen ville vi vise, at Jens Olesen har et særligt fokus på asiatisk kunst. Han er draget af kunst fra meget lukkede samfund. Mange af værkerne er skabt af kunstneriske rebeller, som i dag er superstjerner. Blandt andet fordi Jens Olesen har brugt sin indflydelse til at få dem ud over landegrænsen, fortæller Annette Lindroos og fortsætter:

- Det er kunst, vi normalt aldrig ville komme i nærheden af.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede