24. juni 2021
Pia Pousing med hele sit hold.
gallery icon

Se billedserie

Pia Pousing med hele sit hold.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klimamad på kursusskemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klimamad på kursusskemaet
Furesø - 09. juli 2020 kl. 16:05

Bybækskolens køkken var i sidste weekend fyldt af ti kokkererende klimainteresserede sommerkursister. Skoleelever fra Furesøs skoler havde nemlig valgt at bruge denne weekend på at få viden om, hvordan de kan handle ind til familiens aftensmad med så stor omtanke for klima og miljø som muligt.

Det er Pia Pousing har valgt at bruge lidt af sin sommerferie på at give sine egne erfaringer fra køkkenet i Dalgården børnehus videre,

- Jeg har egentlig bare lavet et kursusdesign, hvor jeg giver min hverdagsviden videre. Så sommerkursisterne har gjort det - jeg gør hver dag. De har lavet sund, klimavenlig økologisk mad, med årstidens økologiske råvarer, siger Pia Pousing.

Kurset startede med Indkøb i Kvickly, så det blev nemt for sommerkursisterne at forholde sig til varerne og en grundig introduktion til klima- og miljøansvarlige indkøb. Alle varer blev gennemgået i forhold til om de har været dyrket økologisk, om de har været transporteret langt eller om der har været brugt meget energi, på transport eller opvarmede drivhuse. Og så skal maden jo også være til at betale for alle husholdninger så råvarerne skal som fingerregel være tunge så der kan laves meget mad, være produceret i Danmark og økologiske så de gårde der har produceret dem, har bidraget til naturen på og omkring markerne for ikke at tale om rent grundvand under markerne.

Miriam fra Farum deltog entusiastisk i kurset og syntes det var rart at være sammen om at lave mad,

- Jeg er nemlig både lidt vegetar og klimainteresseret. Så det har været en god weekend, med en hel masse nye ideer til, hvordan jeg kan bruge mindre kød eller erstatte kød med andre smagsgivere der på mange måder kan gøre maden mere interessant.

Iben fra Lyngholmskolen fortalte, hvordan eleverne på hendes skole laver maden i deres kantine, hvor alt næsten er økologisk og af sæsonens råvarer mens Clara fra Marie Kruses skole godt kunne tænke sig mere økologi og klima deres kantine.

Clara, Iben, Miriam og Nur - ville gerne udvide sommerferieaktiviteten med flere kursusdage og det var hele holdet var klar på, så de afsluttede søndag med at aftale en ny kursus og planlægningsgang efter sommerferien.

- Det er jo virkelig positivt, at eleverne på den måde tager dagsordenen og gør den til deres egen, jeg er virkelig spændt på hvor mange økologiske klima kursusdage de ender med at mødes, lyder det fra Pia Pousing.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?