17. oktober 2019
Farum Skovbørnehave har lejet en hytte af Naturstyrelsen. Det er stærkt begrænset hvor meget de må lave om på naturen, men hvad gør det, når man kan få sig den herligste gyngetur.
gallery icon

Se billedserie

Farum Skovbørnehave har lejet en hytte af Naturstyrelsen. Det er stærkt begrænset hvor meget de må lave om på naturen, men hvad gør det, når man kan få sig den herligste gyngetur.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I skoven formes de skønneste børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I skoven formes de skønneste børn
Opdateret 30. maj 2019 kl. 08:30
Furesø - 18. maj 2019 kl. 06:23
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

20 børn. 2 trofaste pædagoger. 1 skovhytte. Og så en dejlig masse frisk luft. Farum Skovbørnehave fejrer 50 års jubilæum.

Børnehaveleder Grethe Teilmann Toustrup har været ansat i Farum Skovbørnehave i 3 år. Pædagog Brit Mariager i 22 år.

De er omdrejningspunktet i en lille selvejende institution som i 50 år har formet børn med naturen som det primære virkemiddel.

- Det er noget helt andet end at arbejde i en normal børnehave. Det er luksus. Vi er meget priviligerede, siger Grethe Teilmann Toustrup.

- For mig er det livskvalitet, indskyder Brit Mariager.

Hver dag møder børnene i Klaus Nars spejdergruppens hytte på Frederiksborgvej. Klokken 8.45 kommer den blå bus og kører børnene til Farum Lillevang, hvor skovbørnehaven har til huse i en tidligere planteskole. Til huse er måske så meget sagt, for der er lige akkurat plads til at børnene kan sidde i rundkreds og lytte til en historie, hvis vejret er alt for slemt. Ellers er de udenfor i naturen. Klokken 14.30 går turen tilbage til spejderhytten.

- Børnene kan starte, når de er 2 1/2 år, men de skal være klar til det fysisk. Så er de her indtil de starter i skole, fortæller Brit Mariager.

- Skolerne spørger os hele tiden - om vi har flere børn til dem. For vores børn er skoleklar. De har krudtet af, siger Grethe Teilmann Toustrup.

Med udgangspunkt i hytten tager skovbørnehaven stort set hver dag på tur i skoven.

- Vi kender hvert et blad i skoven efter alle de år. Vi går ud til 30 forskellige steder, og børnene kender vejen. I dag skal vi til det åbne sted, for det er dejligt solskin og børnene skal have nogle d-vitaminer. Vi vælger altid turen efter forholdene, forklarer Grethe Teilmann Toustrup og fortsætter:

- Børnene har helt faste retningslinier. For eksempel ved børnene, at vejen er farlig. Det samme gælder de dybe skovsøer, som de ikke må gå hen til, og det gør de heller ikke.

Det hele er indrettet på en måde så dagligdagen i skoven fungerer. Hvert barn har en rygsæk, som bl.a. indeholder hygiejnesæt. For toiletbesøg klares også i skoven.

Skovbørnehavens størrelse er et bevidst valg.

- 20 børn passer til os. Det er optimalt for os. Men der er stor interesse. Vi har venteliste helt til 2021, fortæller Grethe Teilmann Toustrup, som har en simpel løsning på, at skovbørnehave kun har to ansatte.

- Vi er aldrig syge. Arbejdsklimaet i skoven er helt i top, griner hun.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede