18. oktober 2019
Kunstnerne hyggede sig ved det Provenceagtige hus. Foto: Cobramuseum.dk
Kunstnerne hyggede sig ved det Provenceagtige hus. Foto: Cobramuseum.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her levede kunstnerne det vilde liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her levede kunstnerne det vilde liv
Furesø - 12. juli 2019 kl. 08:27
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Asger Jorn, Carl-Henning Pedersen og mange flere af landets største kunstnere var med til at give CoBrA-hytten liv - i årets sommerserie er vi nået til Ravnsholt Skov i Bregnerød, hvor CoBrA-hytten lå.

Lige ved nogle murbrokker midt ude i ingenting står der en informationstavle. For her i Ravnsholt Skov havde en række af landets mest berømmede kunstnere deres daglige gang. Hytten blev kaldt »Arkitekternes weekendhytte« »Frederiksholmhytten« eller CoBrAhytten.

Hytten blev opført i 1937 af de arkitektstuderende ved Kunstakademiet. Det var et Provence-lignende hus, der fulgte terrænet og med panoramaudsigt over søen. Frederiksholm Teglværk stillede grunden og byggematerialer til rådighed for de arkitektstuderende, som selv opførte hytten, der blev kaldt Frederiksholmhytten.

Stedet tiltrak mange kendte arkitekter og kunstnere. Især i sommerhalvåret var der liv i hytten.

- Her boltrede nogle af landets fornemste kunstnere sig om sommeren. De drak, diskuterede, stjal hinandens kvinder og skabte vidunderlig kunst, fortæller cykelguide og historiefortæller John Mynderup.

Et af dansk kunsthistories vigtigste møder fandt sted her. Asger Jorn indkaldte til CoBrA-konference i hytten. Deltagerne var Asger Jorn, Carl-Henning Pedersen, Else Alfelt, Mogens Balle, Erling Jørgensen, Robert Dahlmann Olsen, Stephen Gilbert, Dotremont, Eduard Jaguer, Alfred H. Liljendahl, C. O. Hulten og Anders Østerlin, samt familiemedlemmer.

Kunstnergruppen CoBrA var kort forinden blevet grundlagt i Paris af blandt andre Asger Jorn. Navnet er en forkortelse af Copenhagen, Bryssel og Amsterdam. CoBrA levede fra 1948 til 1951 og fik enorm betydning for kulturens udvikling i de tre lande.

Kunstnerne efterlod også deres mærke på Frederiksholm Hytten.

- Til gengæld for at låne hytten udsmykkede de væggene og loftet. Senere blev hytten solgt til spejderne, og kunsten blev vasket ned. Kun loftet var tilbage. Journalisten Virtus Schaade gjorde opmærksom på miseren, og heldigvis købte Lyngby Kommune det smukke loftsmaleri, som man i dag kan se på Sophienholm, fortæller John Mynderup.

Hytten blev revet ned i 1969.
Ildsjælen Kurt Randløv har i mange år kæmpet for at få genopført hytten og indrettet et Cobra-museum. Man kan læse meget mere om hytten på www.cobramuseum.dk

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede