20. november 2019
Hareskov Tømmerhandel lukkede i 2001 efter at FOG Tømmerhandel havde ejet den i få år. I dag er  der 10 seniorboliger på grunden.
gallery icon

Se billedserie

Hareskov Tømmerhandel lukkede i 2001 efter at FOG Tømmerhandel havde ejet den i få år. I dag er der 10 seniorboliger på grunden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gl. Åvej - et aktivt område

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gl. Åvej - et aktivt område
Furesø - 18. marts 2019 kl. 12:15
Af Mogens Persson
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gl. Åvej var engang en del af den trafikerede vejforbindelse mellem Hareskovby og Herlev. Nu er den og sidevejene fri for den gennemkørende trafik og ligger som en lille gemt enklave i det sydlige Hareskovby, skåret over af Ring IV.

I starten af 1900-tallet var Gl. Åvej en del af den eneste vejforbindelse mellem Hareskovby og Herlev/ København. Den gik fra Gl. Hareskovvej (dengang kaldt Hareskovvej) ad den nuværende Åvej/Gl. Åvej over Tibberup Å ved kommunegrænsen og videre mod hovedstaden. Hele vejforbindelsen fra skoven hed dengang Hjortespringsvej.

Kvarteret omkring det nuværende Gl. Åvej har i starten og midten af 1900-tallet været et aktivt område, som ud over sommerhuse og enkelte villaer husede 3 erhvervsvirksomheder.

På Gl. Åvej 4 -tidligere Åvej 61 - finder vi i dag resterne af et landvaskeri, som blev opført i 1923. Vaskeriet, som i annoncer i lokalaviserne kaldte sig Hareskov Hjemmevaskeri, bestod af hovedhuset, som stadig ses på stedet i en forlænget udgave, samt et bagvedliggende tørrehus, hvoraf nu kun fundamentet eksisterer. Vaskeriet betjente en del af gårdene i omegnen, idet det ikke var normalt for dem at have eget vaskeri.

På den nuværende Tibbevangen nr. 83/85 eksisterede i midten af 1900-tallet det mere berømte Gordon Vaskeri, som var ejet af Axel Gordon Madsen. I den nuværende bygning i nr. 83 var selve vaskeriet. Her vaskede man for en stor kreds af kunder i hele Københavnsområdet. I gamle annoncer kan læses "Jeg får vasket hos Gordon, Tibbevangen 83". I de senere år eksisterede et selvbetjeningsvaskeri i hovedhuset i nr. 85. Virksomheden gik konkurs i 1983.

Den tredje virksomhed i området var Hareskov Tømmerhandel ved Hans Palle på adressen Tibbevangen 80, tidligere Åvej 65. Her findes i dag 10 senioregnede boliger fra 2004. Tømmerhandelen var kendt på hele egnen og mange lokale handlede her. Virksomheden blev sandsynligvis startet i slutningen af 1930erne. Den lukkede i 2001 efter at Fog Tømmerhandel havde ejet den i få år.

Ring IV blev anlagt omkring 1939/40. Den skar sig direkte gennem området, således at Åvej og nogle af grundene blev skåret midt over. Mathias Andersens gård, som lå midt i det nuværende kryds Åvej/Ring IV, og som omkring 1920 havde udstykket mange af grundene i området ,blev revet ned.

Hvis man vil høre mere om Åvej og Hareskovbys historie mere generelt, er man velkommen til at deltage i den historiske aften, som Hareskovbys Medborgerforening afholder onsdag 27. marts kl. 19,30 i Medborgerhuset, Skandrup Alle 7. Tilmelding kan ske på telefon 4221 0893 eller mail: umvpersson@gmail.com. I øvrigt kan henvises til hjemmesiden "Hareskovhistorie,dk".

grafik køb billede