2. august 2021
I nogle kommuner kan du i januar sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation, hvor det vil blive afhentet og lavet til kompost, men du kan også selv genbruge det. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
I nogle kommuner kan du i januar sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation, hvor det vil blive afhentet og lavet til kompost, men du kan også selv genbruge det. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Genbrug juletræet, når pynten er gået af det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Genbrug juletræet, når pynten er gået af det

Både grene og stamme kan gøre mere gavn

Furesø - 27. december 2020 kl. 08:44
Af Rikke Berg og Julie Trolle Boding, Videncentret Bolius

Juletræet kan gøre meget godt, også når juletræspynten er pillet ned efter jul.

Udnyt både grene og stammen udenfor såvel som indenfor. Her er nogle idéer til, hvordan du kan genbruge juletræet.

Fra januar til april kan temperaturen nå helt op på +20 grader på sydsiden, når solen skinner. Og står solen lige ned på dine rosenplanter, stiger planternes fordampning. Er jorden samtidig bundfrossen i rodzonen, kan rosenplanterne ikke erstatte det fordampede vand med nyt, og de tørrer ud og dør.

For at beskytte roserne mod vintersolen, kan du klippe grenene af dit juletræ og stikke dem ned i jorden foran rosenplanterne, som skygge.

Grangrene er til gengæld ikke særlig effektive som beskyttelse mod frost, fx i forbindelse med sarte stauder. Her er det bedre at dække stauderne med et tykt lag blade med et tyndt jordlag over for at forhindre bladene i at flyve væk.

Brænde og klatregrene

Grantræ er udmærket brænde, trods myter om det modsatte. Sav stammen i passende stykker og lad træet tørre mindst en sæson og helst hen over de tidlige forårsmåneder, da brændet tørrer mest her.

Gem grangrenene til sommer og brug dem som klatregrene for dine ærter i køkkenhaven. Her kan du også bruge grene fra vinterbeskæringen af dine løvfældende buske.

Med en flishakker kan du lave flis af dit juletræ. Juletræsflis er godt som topdressing i surbundsbede med fx rododendron. Granflis er længe om at blive nedbrudt og har dermed en længere virkning end en topdressing med løvblade.

Du kan også bruge et grantræ fra din have til juletræ igen og igen, hvis du tager de rigtige forholdsregler i forhold til at rodstikke træet, grave op og plante ud igen efter jul.

Legetøj eller foder til dyr

Hold derfor øje med institutioner, landmænd, dyreparker og lignende, der kan bruge dit juletræ som legetøj eller foder til dyr.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?