19. april 2021
Projekt Biodiversitet Nu har i årene 2015-2020 undersøgt naturens udvikling i Danmark. Pressefoto
Projekt Biodiversitet Nu har i årene 2015-2020 undersøgt naturens udvikling i Danmark. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Furesøs natur er femte-bedst i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Furesøs natur er femte-bedst i Danmark

Forskere har udregnet naturkapitalen i alle kommuner

Furesø - 25. februar 2021 kl. 14:50

Danmarks mange skove, søer, marker og byer rummer alle natur, men værdien af naturen er langt fra den samme fra kommune til kommune.

På baggrund af et nyt nationalt biodiversitetskort har forskere fra Aarhus Universitet udregnet det såkaldte Naturkapitalindeks for alle landets 98 kommuner. Og her kommer Furesø Kommune ind på en flot femteplads.

Fanø og Læsø ligger helt i top, mens bykommunen Rødovre indtager sidstepladsen.

Årsagen til en dårlig placering findes ofte i et stort by- eller landbrugsareal, som optager plads fra naturen, mens naturområder med levesteder for truede arter tæller positivt.

"Naturkapitalindekset bygger på kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, som fortæller os, hvor den gode natur i Danmark findes. Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet, og derfor er det oplagt at værdisætte den kommunale natur og benchmarke dem over for hinanden," fortæller seniorforsker fra Aarhus Universitet Rasmus Ejrnæs i en pressemeddelelse fra Danmarks Naturfredningsforening.

Kan måle sin indsats

Sidst indekset udkom, blev det kritiseret for at 'straffe' by- og landkommuner unødvendigt hårdt. Derfor har forskerne denne gang også udregnet point baseret udelukkende på kommunens naturarealer.

For Furesø Kommune er naturarealerne alene sat til 91 point ud af 100.

Danmarks Naturfredningsforening peger på Naturkapitalindekset som et instrument, som kommunerne bør bruge til at måle, om deres indsats for biodiversiteten virker.

Der findes overordnet fire måder at forbedre en kommunes naturkapital. Man kan forbedre levesteder for sårbare og truede arter, skabe ny natur, sørge for at kommunen får registreret naturen bedre og endelig sikre en bedre beskyttelse af kommunens værdifulde natur.

Man kan se hele Naturkapitalindekset og kommunerangeringen på www.biodiversitet.nu/naturkapital. jesl

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?