25. februar 2020
Farumgårds porte forbliver lukkede. Det er konsekvensen af dagens dom fra Retten i Lyngby. Foto: Allan Nørregaard
Farumgårds porte forbliver lukkede. Det er konsekvensen af dagens dom fra Retten i Lyngby. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frikendt: Farumgård har ret til at lukke porte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frikendt: Farumgård har ret til at lukke porte
Opdateret 18. juni 2018 kl. 15:35
Furesø - 18. juni 2018 kl. 15:20
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Furesø Kommune lider stort prestigetab i sagen om Farumgårds lukkede porte. Byretten har frikendt Kresten Andersen Bergsøe for overtrædelse af Naturfredningsloven.

arrow Læs også: Venstre stiller alternativt fredningsforslag for Farumgård

Offentligheden har gennem dårlig optræden mistet retten til at færdes gennem Farumgårds område. Det er summa summarum af den dom som Retten i Lyngby afsagde mandag klokken 13 i sagen om Farumgårds lukkede porte.

- Jeg er enormt lettet over frikendelsen. Det er jeg virkelig, siger Kresten Andersen Bergsøe til Frederiksborg Amts Avis.

Fra den anden part lyder der formildende toner.

- Vi har noteret os resultatet. Nu vil vi nærlæse dommen og afvente anklagemyndighedens vurdering. Mit håb er, at vi finder en løsning, så der igen bliver mulighed for, at borgere i Furesø kan opleve Farumgårds unikke kultur- og landskabsmæssige værdier, siger borgmester Ole Bondo Christensen (S) til Frederiksborg Amts Avis.

Efter flere år med grænseoverskridende oplevelser for Farumgårds beboere og ansatte eskalerede sagen i foråret 2017, da Farumgårds gartner blev slået ned af en cykelrytter. Det fik Kresten Andersen Bergsøe til at lukke portene. Hvilket fik Furesø Kommune til at politianmelde ham for overtrædelsen af Naturfredningsloven.

Hele omdrejningspunktet for sagen er, hvorvidt ejeren af Farumgård har ret til at tilbagekalde offentlighedens ret til at færdes gennem Farumgårds område eller ej. De tidligere ejere af Farumgård, St. Ursula Ordenen, fik en kompensation for netop dette, men det blev aldrig tinglyst, at ejeren havde mistet denne ret.

Tilbage står ejeren og undrer sig over Furesø Kommune og ikke mindst borgmesterens ageren i sagen.

- Jeg er blevet krænket i to omgange. Først af offentlighedens opførsel og siden af forvaltningen i Furesø Kommune, som aldrig har levet op til deres ansvar med at sikre, at offentligheden overholder fredningens bestemmelser. Furesø Kommune har med borgmesteren som pennefører ikke gjort det godt for Furesøs borgere ved at eskalere konflikten, når der lå en løsning lige foran dem, siger Kresten Andersen Bergsøe.

Han har tidligere givet udtryk for, at Byretten kun er en mellemregning, idet begge parter formentlig ville anke en dom til Landsretten. Det er nu op til Furesø Kommune at vurdere hvad, der skal ske fremadrettet.

- Der kan ske så meget. Kommunen kan anke dommen, eller kommunen kan vælge at indlede en ny fredningssag med en alternativ stiføring.

Selve retssagen blev afviklet sidste mandag. Furesø Kommune førte et enkelt vidne, og forsvareren førte Kresten Andersen Bergsøe so vidne om overtrædelserne af fredningsbestemmelserne. Det hele var overstået på under tre timer.

arrow Første kig på ny fredning
05. november 2019 kl. 08:51 Opdateret: kl. 09:27
arrow Byrådet splittet i Farumgårdsagen
04. juli 2019 kl. 14:33 Opdateret: kl. 14:33
arrow Furesø har spildt to år på retssag
18. juni 2019 kl. 08:57 Opdateret: kl. 16:53