29. november 2020
Mogens Brolin, frivillig giv-liv instruktør, gav forskellige demonstrationer på Værløse Bymidte.
gallery icon

Se billedserie

Mogens Brolin, frivillig giv-liv instruktør, gav forskellige demonstrationer på Værløse Bymidte.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: For mange hjertestartere er bag lås og slå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For mange hjertestartere er bag lås og slå

Værløse Bymidte fik for nylig markeret international hjertestarterdag. I Furesø er cirka halvdelen af hjertestarterne ikke tilgængelige, og det er et problem, mener TrygFonden

Furesø - 30. oktober 2020 kl. 11:25
Af Louise Mørch Vilster Foto: Jan F. Stephan

For andet år i træk var der i Værløse markering af den internationale hjertestarterdag. Det fandt sted på Bymidten, hvor den lokale giv-liv instruktør, Mogens Brolin, stod klar til at demonstrere, hvordan folk med hjertestop kan genoplives.

"Det eneste man kan gøre forkert er at gå væk. Jeg viste hvilke simple skridt, der skal til, når man giver hjertemassage, og hvordan man bruger en hjertestarter," siger han.

Bag lås og slå

I Furesø findes der 142 registrerede hjertestartere, hvoraf 77 af dem er offentligt tilgængelige. Hos Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden, opfordrer de til, at flere hjertestartere i hele landet bliver offentligt tilgængelige.

"Når man hænger en hjertestarter op, gør man det af et godt hjerte, og fordi man tænker, at den en dag kan være med til at redde liv. Men en hjertestarter gavner meget sjældent, hvis den hænger bag lås og slå, og derfor er vores opfordring til alle ejere af hjertestartere, at de skal placeres, så de er tilgængelige for alle i nærområdet hele døgnet - også de frivillige hjerteløbere," siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden i en pressemeddelelse.

Hjerteløber

Alle kan melde sig som frivillig hjerteløber, som ved hjælp af hjerteløber-appen bliver guidet til de nærmeste hjertestartere, når der er brug for hjælp.

"Når der bliver ringet 112, bliver der sendt bud til alle hjerteløberne i området. I dag er det ikke unormalt, at 20 mennesker får et opkald, når der er en, der har fået hjertestop. Ofte kommer hjerteløberen frem til den forulykkede før ambulancen," siger Mogens Brolin.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?