18. november 2018
Denne amerikanske  B17 landede i 1944 på Flyvestation Værløse. Den historie, og mange andre gode historier, kan man læse på facebooksiden: Historien om Flyvestation Værløse.
Denne amerikanske B17 landede i 1944 på Flyvestation Værløse. Den historie, og mange andre gode historier, kan man læse på facebooksiden: Historien om Flyvestation Værløse.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flyvestation Værløse midtpunkt i drama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flyvestation Værløse midtpunkt i drama
Furesø - 09. februar 2018 kl. 20:09
Af Daniel Mathiesen i samarbejde med Furesø Museum.
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 9. april 1944 kunne man i Nordsjælland se og høre en ensom amerikansk bombeflyver i nordlig retning.

Amerikanerne havde nogen særdeles svært bevæbnede fly, såkaldt flyvende fæstninger i militært sprog kaldet B17, som havde skabt rædsel for tyskerne.

Punchboard, som flyet var navngivet, var blevet sendt på bombetogt som så mange gange før, men på grund af dårligt sigte blev bombetogtet aflyst. Den besked nåede aldrig frem, hvorfor Punchboard blev væk fra mængden. De nåede dog til Polen og fik også bombet Jagerfabrikken, men med besvær.

Under angrebet på Jagerfabrikken var de så uheldige at blive ramt i højre vinge, hvor også brændstoftanken sad, den var nu utæt. På vej væk fra Polen blev de angrebet igen, og yderligere ramt. Nu var der kun en udvej, Sverige.

Udfordringerne sluttede dog ikke her. Besætningen havde nemlig ikke noget kort over Østersøen, men de tog chancen og fløj mod neutrale Sverige.

Stille og roligt øjnede man en landingsplads, hvor piloten besluttede at lande, mest fordi de stadig havde et tysk jagerfly efter sig.

Besætningen mente, at man var ved at være i Sverige. Men da flyet kom an til landing var der hagekors-bemalede fly på flyvepladsen. Den tyske besættelsemagt på Flyvestation Værløse havde også set dem og begyndte at skyde efter dem.

Besætningen havde lige et par gøremål, der skulle gøres, inden de blev taget til fange. Alt fortroligt materiale skulle smadres. Hen på eftermiddag blev den 10-mand store besætning taget til fange af tyskerne.

En af dem, der tog imod dem, var den jagerpilot, der havde fulgt dem. Han kunne forsikre dem om, at de havde gjort noget meget klogt, ellers var de blevet skudt ned. Pilotens navn var Walter Barte - en sand mesterpilot som nåede at skyde mange fly til jorden.

Den 10. april blev besætningen transporteret til Frankfurt, hvor de skulle igennem en række forhør.

Flyet forblev i Danmark og tyskerne kunne nu se nærmere på den flyvende fæstning, der var en af deres største fjender.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk