17. oktober 2021
Venstres borgmesterkandidat Gustav Juul gav ved onsdagens byrådsmøde udtryk for, at Furesø Kommunes behandling af Farumgårds ejer, Kresten Bergsøe, er tæt på bagvaskelse. Flertallet fastholdt dog det meget omtalte brev til Fredningsnævnet, som Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance mener, er spækket med fejl og vildledninger. Foto: Allan Nørregaard
Venstres borgmesterkandidat Gustav Juul gav ved onsdagens byrådsmøde udtryk for, at Furesø Kommunes behandling af Farumgårds ejer, Kresten Bergsøe, er tæt på bagvaskelse. Flertallet fastholdt dog det meget omtalte brev til Fredningsnævnet, som Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance mener, er spækket med fejl og vildledninger. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertallet i byrådet vil ikke trække brev tilbage: Juul antyder bagvaskelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertallet i byrådet vil ikke trække brev tilbage: Juul antyder bagvaskelse
Furesø - 25. februar 2021 kl. 11:30
Af Mikkel Kjølby

Ifølge Frederiksborg Amts Avis oplysninger vil Fredningsnævnet indenfor den nærmeste fremtid komme med en afgørelse i fredningssagen for Farumgård.

Men indtil da kæmpes der videre for fulde drøn i Furesø Byråd. Venstres borgmesterkandidat Gustav Juul var helt oppe på den store klinge ved onsdagens virtuelle byrådsmøde.Gustav Juul havde begæret Furesø Kommunes brev til Fredningsnævnet i december måned på dagsordenen, fordi det efter hans mening indeholder et væld af fejl og mangler. Ikke mindst en bemærkning om, at de alternative stiforslag blot er med som inspiration, samt en bemærkning om at kommunen er uenig i byrettens frikendelse af Kresten Bergsøe for overtrædelse af naturfredningsloven, idet dommen ikke tager højde for, at retten til at tilbagetrække offentlighedens adgang var bortfaldet. Problemet er blot,, at dommen i byretten fastslår det modsatte, altså at Bergsøe rettigheder fortsat er gældende. Gustav Juul ønskede også oplysninger om, hvor kommunen finder hjemmel i naturfredningsloven til at lave en ny fredning.

- Det tenderer bagvaskelse med en strafferamme på op til to år, sagde Gustav Juul.

Senere uddybede han:
- Det er tæt på bagvaskelse, at kommunen fortsat anklager Kresten Bergsøe for overtrædelse af naturfredningsloven. Brevet er hverken i tråd med byrettens dom eller byrådets beslutning om fredningssag, lød det fra Gustav Juul.

Furesø Kommune havde fremstillet en redegørelse, som dog ikke bringer meget nyt frem. Men det var nok til, at flertallet i Furesø Byråd valgte at godkende redegørelsen. Socialdemokratiet, Konservative, Radikale Venstre og Enhedslisten stod med 15 mandater bag redegørelsen. Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliances ønske om at kommunen trækker brevet til Fredningsnævnet tilbage, fandt ingen opbakning hos flertallet.

Et kvarter efter byrådsmødets afslutning udsendte Furesø Kommune en pressemeddelse. Her lyder det fra borgmester Ole Bondo Christensen (S):

- Fredningsnævnet arbejder i disse uger med en revision af den gældende fredning af Farumgård. Vores håb er, at der med Fredningsnævnets kendelse kommer en løsning, der lever op til fredningens formål og samtidig tager hensyn til ejers ønske om at kunne værne om privatlivets fred. Vi samarbejder meget gerne med ejeren om dette. I mere end 70 år har en fredning givet borgerne mulighed for at opleve de enestående natur- og kulturværdier ved Farumgård. Det må der også kunne findes en løsning for i fremtiden.

Viceborgmester Lars Carstensen (K) bakker op:

- Jeg har hele tiden haft den holdning, at vi fra byrådets side bør være fleksible i spørgsmålet om den fremtidige stiføring gennem Farumgård. Derfor er jeg også tilfreds med, at forvaltningen har præsenteret forskellige alternative stiføringer for Fredningsnævnet. Jeg vil desuden slå fast, at Konservative står ved byrådsbeslutningen fra 2019 om, at sagen skal behandles i Fredningsnævnet og ikke i byrådet. Vi afventer nu Fredningsnævnets afgørelse og indtil da, bør vi som byråd ikke blande os i sagens udfald. Vi ser meget gerne denne sag løst hurtigst muligt og ser frem til et godt samarbejde med ejeren om at få den fremtidige løsning til at fungere.

Øjvind Vilsholm (Ø) og Tine Hessner bakkede også op med bemærkninger om, at brevet til Fredningsnævnet i store træk dækker flertallets holdning.

Dansk Folkepartis byrådsmedlem Carsten Svensson var også på banen med en sylespids bemærkning.

- Set fra mit og Dansk Folkepartis synsvinkel er det et prestigespørgsmål. En eller anden er kravlet op i et træ og vil ikke komme ned igen. Det er skrækkeligt, at vores kommune synker så lavt til at lave et brev som det her, sagde Carsten Svensson.

Venstres Lars Carpens var på samme spor.

- Det er meget problematisk, at der er faldet en dom, og kommunen bliver ved med at sige, at man er uenig i dommen. Vi har netop haft en amerikansk præsident, som har nægtet at godkende resultatet af et demokratisk afholdt valg. Det er ganske forfærdeligt, at Furesø Kommune ikke vil anerkende dommen. Det er på grænsen af magtfordrejning, sagde Lars Carpens.

Gustav Juul gør opmærksom på, at han også ønsker en løsning, så offentligheden kan få adgang til Farumgårds stianlæg, men det står efterhånden klart, hvorfor sagen er gået i hårdknude.

- Denne sag gik galt, da borgmesteren gik mere op i at få sin vilje end at finde én løsning, siger Gustav Juul til Frederiksborg Amts Avis.

Rejser du til udlandet i år?