17. november 2018
Finske Soile Yli-Mäyry udstiller i Skovhuset ved Søndersø. Hendes værker vækker opsigt kloden rundt, men i Danmark er hun ukendt.
Finske Soile Yli-Mäyry udstiller i Skovhuset ved Søndersø. Hendes værker vækker opsigt kloden rundt, men i Danmark er hun ukendt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Finsk verdenskunstner lægger vejen forbi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finsk verdenskunstner lægger vejen forbi
Furesø - 07. april 2017 kl. 06:21
Af Jimmy Rømer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et smugkig på Skovhuset ved Søndersøs nye udstilling »Captured letter« giver anledning til forbløffelse. Hvorfor har finske Soile Yli-Mäyry aldrig tidligere udstillet i Danmark?

Hun står bag flere end 300 separatudstillinger i 30 lande i Amerika, Asien og Europa, og hun er repræsenteret på kunstmuseer og i en lang række private og offentlige samlinger.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Jeg har ikke rigtig haft nogle forbindelser til Danmark, men via en udstilling i Sao Paolo i Brasilien fik jeg kontakt til en dansker, der mente, at jeg burde udstille i Danmark, fortæller Soile Yli-Mäyry.

Det blev Skovhuset ved Søndersø, der løb med æren af at udstille 51 malerier og 13 glasskulpturer, og »Captured letter« er kurateret af Annette Lindroos og Lars Olesen.

- Det har ikke været en nem udstilling at hænge op, men efter min opfattelse er det én af de stærkeste udstillinger, Skovhuset har haft, siger Lars Olesen.

Bestyrelsesformanden i Skovhuset ved Søndersø, Henning Bek, var da også skeptisk i starten overfor ideen om en udstilling med den finske verdenskunstner.

- Det lød som en ordentlig mundfuld, men det er blevet en imponerende og eksplosiv udstilling. Soile spiller heftigt op til beskueren, og hun er simpelthen sine billeder. Denne udstilling har været længe undervejs, og der er ydet et kæmpe arbejde. Selv om hun er ukendt i Danmark, så er hun et verdensnavn, forklarer Henning Bek.

Soile Yli-Mäyry var på forhånd lidt urolig for, om Skovhuset ved Søndersø kunne rumme hendes værker.

- Men stedet er jo fantastisk, og det er ikke ofte, jeg overhovedet ikke har skulle blande mig i ophængningen. Folkene her er super professionelle, siger hun.

Lars Olesen bekræfter, at udstillingen har været en udfordring.

- Men det er altid rart med udfordringer. Værkerne kræver noget af beskueren, og man kan aflæse hendes baggrund i værkerne. Malerierne er ofte let genkendelige med en stilfuld centreret tynd kvindefigur, sammenholdt med hendes spændende farveunivers, siger han.

Centralt i kunstnerindens værker er mennesket underlagt forskellige omstændigheder. Værkerne er fuld af kontraster, spontanitet, farvetæthed, tegn og vitalitet. Glasskulpturerne er alle fremstillet hos Berengo Studio, Murano, Venedig, som Solie Yli-Mäyry har haft et årelangt samarbejde med.

I det hele taget er hendes livshistorie ganske enestående. Forældrene var døve, og en af hendes søskende var handicappet. Selv forlod hun Finland som 15-årig med en rygsæk og en enkeltbillet til Østrig i hånden. Hun tog et akvarelkursus hos Nandor Mikola, og derefter var hendes skæbne fastlagt. Hun ville være kunstner. Senere blev den østrigske kunstner Oskar Kokoschka en vigtig person i hendes kunstneriske udvikling. Hun blev optaget på Kunstakademiet i Stuttgart og blev tilbudt en professorstilling, men den vej ville hun ikke gå. Hun ville være skabende kunstner og ikke undervise.

Siden har hun erobret hele verden med sin kunst, men hun besidder stadig en ydmyghed, der er fascinerende.

- Du skal ikke spørge, hvad livet burde tilbyde dig - men hvad du skylder livet, er hendes statement.

Efter lørdagens fernisering klokken 15, hvor borgmester Ole Bondo Christensen (S) åbner udstillingen sammen med Annette Lindroos, skal Solie Yli-Mäyry videre ud i verden i kunstens tjeneste.

Destinationen er Tokyo.

Og som en krølle på historien blev Soile Yli-Mäyry i tirsdags officielt udnævnt som repræsentant for 100 års dagen for Finlands uafhængighed.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk