26. september 2021
Over en tredjedel af eleverne, der afslutter 9. klasse i Furesø Kommune, tager på efterskole efter sommerferien. Modelfoto: Adobe Stock
Over en tredjedel af eleverne, der afslutter 9. klasse i Furesø Kommune, tager på efterskole efter sommerferien. Modelfoto: Adobe Stock
Foto: Konstantin Postumitenko/Prostock-studio - stock.adobe.co
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter corona-år: Mere end hver tredje tager på efterskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter corona-år: Mere end hver tredje tager på efterskole

Langt flere unge i Furesø tager på efterskole efter sommerferien i forhold til sidste år. Udvalgsformand Henrik Poulsen har kun én forklaring, og det er corona

Furesø - 29. juli 2021 kl. 11:38

Det har i mange år været populært at tage på efterskole i tiende klasse, men for unge i Furesø er det særligt attraktivt i år. Tal fra Furesø Kommune viser, at det efter sommerferien er over en tredjedel af de unge i folkeskolen, der efter 9. klasse fortsætter på efterskole. Det er et spring på 11 procent, da der året før var 24 procent, der tog på efterskole efter 9. klasse.

I rene tal svarer det til, at der er 92 flere unge, der i år tager på efterskole end sidste år. Og ud af alle, der i år har afsluttet 9. klasse, er det 50 procent af de unge, der vælger at tage tiende klasse med mod kun 44 procent sidste år. Derimod er der et lille fald af elever, der vælger at tage 10. klasse i folkeskolen.

Skyldes corona

Hos udvalget for skole og ungdomsuddannelse er det store spring ikke gået ubemærket hen. Det fortæller udvalgsformand Henrik Poulsen (S), som mener, at det hænger sammen med corona-nedlukningen, der har amputeret store dele af elevernes skoleår.

"Vi har drøftet den markante stigning i udvalget, og uden at have forsket i det nærmere, mener vi, at det skyldes corona-året. Vi er blevet enige om, at der er nogle elever, der har brug for noget reparation efter deres seneste skoleår, der blev revet itu på grund af corona-nedlukningerne. Vi ved også, hvor vigtige folkeskole-afslutninger er, så derfor kommer det ikke bag på os. Der er et fagligt behov, det er jeg ikke i tvivl om, selvom de har klaret sig godt til afgangsprøverne. Mange har behov for et sammenhængende afsluttende skoleforløb," siger han.

Henrik Poulsen mener også, at der kan være et socialt behov hos mange elever, som de især kan få dækket på en efterskole.

"Der er en stor mulighed for at skabe stærke, sociale fællesskaber, som har en særlig appel i år til eleverne. Om søgningen til efterskolerne så falder til næste år, ved jeg ikke, for der er mange faktorer, der spiller ind," siger han.

Vælger det sikre

Tallene viser derudover, at der er flere, som i år vælger en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, selvom der fra kommunens side er fokus på, at flere skal vælge en erhvervsuddannelse. Af de elever, der ikke fortsætter i 10. klasse, er det 92 procent, der har søgt ind på en gymnasial uddannelse mod 89 procent sidste år, mens kun fire procent har valgt en erhvervsuddannelse mod otte procent sidste år.

"Jeg tror, at det er udtryk for, at de søger en tryghed i deres valg, da der ikke været samme mulighed for at komme i erhvervspraktik under coronanedlukningen. Vi har styrket uddannelsesvejledningen, så det er ikke et udtryk for det. Jeg tror også, at det skyldes, at eleverne har haft et uroligt år, hvor det ikke har været muligt at præsentere de forskellige uddannelser på samme måde eller at organisere besøg," mener Henrik Poulsen.

Valg efter 9. klasse (2019)
  • 50 procent eller 296 elever fortsætter i 10. klasse (44 procent)
  • 35 procent tager på efterskole (24 procent)
  • 11 procent fortsætter i Folkeskolen (15 procent)
  • 4 procent tager 10. klasse på privatskole (5 procent)
Stemmer du til kommunalvalget i år?