7. april 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Grøn omstilling på Farums ældste vej?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Grøn omstilling på Farums ældste vej?
Furesø - 16. februar 2020 kl. 16:04
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Ulla Hess, Kong Volmers vej 13, Farum

Kong Volmers vej er nok den ældste vej i Farum. Den gamle markvej har desværre i de sidste 9 år været udsat for kraftig nedbrydning på grund af betonkanoner, lastbiler med gravekøer og byggematerialer til nybygning af 2 sommerhuse. Dertil kommer kørsel i 3 år med kommunens 18 tons skraldebil. Det sidste har kommunen anerkendt, som en fejl og skraldet hentes nu af en mindre vogn.

Denne udflugtsvej på cirka tre meter i bredden skal nu renoveres, og kommunen foreslår kun ny asfaltvej, som en mulig løsning. Hertil kommer, at det tjæreholdige overfladevand skal drænes ud i den nærliggende fredet mose. Asfalt forurener, når det bliver fremstilles, og når det spredes ud i naturen.

En for miljøet smuk gammel trærække ved Geddevasegård vil tage skade og sandsynligvis gå ud på grund af asfalten.

Formand for udvalget natur, miljø og grøn omstilling, Lene Munch-Petersen, er det grøn omstilling?

Vejen ligger i det store fredede område i Mølleåparken og bruges af tusindvis af borgere, som indgang til de smukke områder ved Farum sø. Familier med børn, klapvogne, barnevogne og trillecykler har ikke en chance for at vige for hurtige trafikanter, da siderne afgrænses af hække og høje skrænter.

Derfor har Danmarks naturfredningsforening, Farum lokalhistorisk forening og Furesø By og Land bedt kommunen om at tilbageføre vejen til en grusvej. Ligeledes Miljørådet bakker op om denne løsning.

Vejmyndigheden, d.v.s. kommunen kan træffe beslutning om, hvilken vejtype man vil lave, når beboerne ikke er enige. Men på intet tidspunkt har der været et gennemarbejdet projekt for en grusvej og nu tromler man en asfaltløsning frem til udvalgets godkendelse, ligesom man gjorde det ved forudgående vejmøde med beboerne d.4.juli 2019.

Er det reel sagsbehandling?
I kommunens oplæg vil en asfaltvej med en levetid på 15 år koste lidt over en million med moms og administration. Flere husstande skal derved betale næsten 100.000 kr. hver. Som enlig pensionist kan det betyde, at man må forlade sin bolig.

Og selvom kommunen, ved alle tidligere kendelser, forlods har betalt 40%,så vil man nu uden begrundelse kun dække 25%.Det til trods for at den offentlige brug af vejen er steget med 100% i takt med byens udbygning.

Vores behov for den smukke uspolerede natur, som tusindvis af borgere bruger med adgang fra Kong Volmers vej, indgår ikke i forvaltningens arbejde på trods af fine hensigts erklæringer og klimamål, også selvom det på papiret spiller en stor rolle. Vi må håbe at udvalget for natur, miljø og grøn omstilling d.5 marts 2020 besinder sig og lader miljøet få højeste prioritet. Det ville klæde Furesø kommune at være frontløber på dette område.