26. september 2020
Lars Carstensen (K), Tine Hessner (RV), og Preben Sandberg Pettersson (S) svarer ppå Gustav Juuls (V) indlæg om Furesø-aftalen.
Lars Carstensen (K), Tine Hessner (RV), og Preben Sandberg Pettersson (S) svarer ppå Gustav Juuls (V) indlæg om Furesø-aftalen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Vi arbejder benhårdt med Furesøs økonomi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Vi arbejder benhårdt med Furesøs økonomi
Furesø - 23. maj 2020 kl. 08:00
Af Lars Carstensen, Det Konservative Folkeparti. Tine Hessner, Det Radikale Venstre. Preben Sandberg Pettersson, Socialdemokratiet - medlemmer af Øko

Ved indgangen til 2010 var Furesø en kommune med ekstremt store økonomiske udfordringer. Med en kæmpegæld fra før kommunesammenlægningen på mere end 3 mia. kr., med en stagnerende befolkningsudvikling og med en kassebeholdning, der var fareturende lav. I de første 4 år af kommunens levetid (2006-2009) var det således ikke lykkedes at spare en krone op til fremtidig gældsafvikling - på trods af de ekstraordinære indtægter fra særskatten i Farum og det særlige Furesøtilskud.

Borgmester Ole Bondo Christensen (S) og viceborgmester Susanne Mortensen (K) forhandlede i 2011 en ny Furesøaftale på plads med den daværende økonomi- og indenrigsminister, Bertel Haarder. Aftalen, der blev bakket op af et samlet byråd, indebar en omlægning af gælden til en væsentlig lavere rente og et nyt særtilskud på 250 mio. fra 2022 og frem.

Byrådet har i enighed arbejdet benhårdt på at få kommunens økonomi på rette kurs. Der er de seneste 10 år blevet gennemført effektiviseringer i kommunens drift på mere end 350 mio. kr. Kommunens kassebeholdning er øget med mere end 300 pct. Et samlet byråd har besluttet at bruge en del af de opsparede midler til en såkaldt investeringspulje, der bl.a. har finansieret renovering af vores folkeskoler, en række nye daginstitutioner og udvikling af vores infrastruktur og nye boligområder. På trods af dette har Furesø stadig en meget solid kassebeholdning.

Furesø er med denne strategi igen blevet en attraktiv kommune. Vi har de seneste 10 år oplevet en befolkningsfremgang på næsten 10 pct. Vi er for 7. år i træk blevet Nordsjællands mest erhvervsvenlige kommune.

Den største økonomiske udfordring for Furesø de seneste 10 har været væksten i det beløb, vi betaler i udligningsbidrag til andre kommuner. I 2010 betalte vi 160 mio. kr. I 2020 er beløbet 320 mio. kr. altså en vækst på 100 pct.

De samlede udgifter til udligning og til betaling af renter og afdrag på den store gæld udgør samlet 20 pct. af Furesøs samlede skatteindtægter. Vi har altså 20 pct. mindre at gøre godt med, når vi gerne vil sikre en god velfærd for borgerne i Furesø. Det er den udfordring, vi gerne vil vende med Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S).

Furesø skal nok klare overgangen til et nyt særtilskud i 2022. En reduktion i særtilskuddet i størrelsesorden 40- 50 mio. kr. om året ville alt andet lige kunne håndteres som led i de årlige effektiviseringer og øgede indtægter. Men kombinationen af en reduktion af særtilskuddet og de stærkt stigende udgifter til udligning er en udfordring.

Venstre har i et debatoplæg ladet forstå, at Furesø burde have sparet mere op til den fremtidige gældsafvikling. Det er for så vidt et validt synspunkt, men det undrer os, da det ikke harmonerer med at Venstre har været med til alle budgetforlig de sidste 10 år, inkl. de investeringer der er foretaget over årene, uden at stille forslag om øget opsparing. Uanset gældsafviklingens størrelse ville det ikke løse den aktuelle udfordring med stigende udligning.

Til trods for vores undren, så glæder vi os over, at alle partier i Furesø nu står sammen om forhandlingerne om en aftale med ministeret om udbetaling af den resterende del af særtilskuddet og en aftale om den fremtidige gældsafvikling.

Har debatten om sexisme taget overhånd?