18. januar 2021
Øjvind Vilsholm sagde naturligvis ja tak, da muligheden for en plads i Folketinget bød sig. Det har han ikke haft grund til at fortryde. Nu genopstiller han. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Øjvind Vilsholm sagde naturligvis ja tak, da muligheden for en plads i Folketinget bød sig. Det har han ikke haft grund til at fortryde. Nu genopstiller han. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Cykelturen går til Borgen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cykelturen går til Borgen
Furesø - 01. oktober 2018 kl. 15:38
Af Mikkel Kjølby

Det er fortsat den samme Centurion Citybike, som transporterer Øjvind Vilsholm mod arbejdet i hovedstaden. Men istedet for at dreje mod højre til fagforeningen Danske Magistre på Frederiksberg har han siden 18. april fortsat lige ud mod det centrale København. Ned mod epicentret for dansk politik, Christiansborg.

Han fik nemlig en af den slags muligheder, som er så uendeligt vanskelige at sige nej tak til. Pladsen i Enhedslistens folketingsgruppe blev ledig, da Maria Reumert Gjerding blev valgt som præsident for Danmarks Naturfredninsforening. 1. suppleanten ville ikke tage jobbet, men 2. suppleanten Øjvind slog til.

- Mit fokus er at blive så klog som muligt og få en masse viden med tilbage til byrådet, siger Øjvind Vilsholm velvidende, at pladsen formentlig er til låns indtil det næste folketingsvalg. Det kommer senest til foråret.

Øjvind havde oprindelig meldt ud, at han ikke genopstillede, men noget ændrede sig. Fornyligt lod han sig vælge som nummer to på partiets liste i Nordsjælland.

- Vi skal op på 10 procent, før vi får valgt to i Nordsjælland. Det mest sandsynlige er, at jeg bliver 1. suppleant, forklarer Øjvind Vilsholm. Enhedslistens årsmøde har det afgørende ord med en prioriteret liste, og dermed går den første plads til spidskandidaten Maj Villadsen. Øjvind Vilsholm glæder sig til valgkampen. For det bliver en helt ny oplevelse.

- Jeg havde det sådan, at med byrådsarbejde og et fuldtidsarbejde var det ikke muligt at føre en folketingskampagne, men nu er det anderledes. Jeg kan føre valgkamp på fuld tid. Det giver andre muligheder, siger Øjvind Vilsholm og fortsætter:

- Og så er jeg blevet grebet af det. Jeg føler virkelig, at jeg kan gøre en forskel.

Øjvind Vilsholm skulle i Furesø Byråd dække samtlige politiske områder. I Folketinget fungerer tingene anderledes. Og for Øjvind flaskede det sig optimalt med ordførerskaber. Han skal koncentrere sig om natur, miljø, forbruger og familieområderne.

- I Folketinget foregår tingene på et højere plan end i byrådet. Men min styrke er netop, at jeg har den baggrund og har kontakt til byrødderne i Nordsjælland og kan få deres vinkel med, siger Øjvind Vilsholm, som nyder den intense service som embedsmændene leverer til politikerne.

- Servicen af politikerne er på et klart højere niveau, end man oplever i kommunerne. I byrådet er det en fritidsinteresse og herinde er det fuld tid. Man kommer mere i dybden med sagerne på den måde.

Det meste af Øjvinds arbejde foregår på kontoret i Provianthuset, hvor Enhedslisten har base.

- Der er afstemninger i salen tirsdag og torsdag ellers er man der kun ved de store debatter. Jeg får ikke så meget taletid som i byrådet. Men så er der til gengæld en helt anden hype omkring at være folketingsmedlem. Der er hele tiden forespørgsler om debatter i forskellige sammenhænge og mange organisationer og lobbyister vil tale med en. Men meget af tiden går med at snakke med partiets rådgivere om politiske udspil og debatter, fortæller Øjvind Vilsholm, som også har været på rejser til Grønland med forsvarets inspektionsskib og til Polen og Ungarn for at se på urskov.

- Der er en del rejser, men til gengæld er der ikke ret mange aftenmøder. Det er godt for familielivet. Jeg føler mig virkelig priviligeret, siger Øjvind Vilsholm.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?