4. juni 2020
Det handler om penge, mange penge. Furesø Byråd vil have sat gang i forhandlingerne om den resterende af tilskuddet til Furesø-aftalen. Først derefter er det muligt at danne sig et bilede af kommunens økonomi op til efterårets budgetforhandlinger.
Det handler om penge, mange penge. Furesø Byråd vil have sat gang i forhandlingerne om den resterende af tilskuddet til Furesø-aftalen. Først derefter er det muligt at danne sig et bilede af kommunens økonomi op til efterårets budgetforhandlinger.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byrådet ønsker ny Furesø-aftale inden sommerferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet ønsker ny Furesø-aftale inden sommerferien
Furesø - 18. maj 2020 kl. 16:17
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Mikkel Kjølby
Samtlige partier i Furesø Byråd er medunderskrivere på et brev til Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) om snarest muligt at få gang i forhandlinger om den resterende del af tilskuddet til Furesø-gælden.

Det sker umiddelbart efter afslutningen på forhandlingerne mellem Socialdemokratiet og Venstre om udligningsreformen. Den endte med at blive 14 mio kr. bedre for Furesø end oprindeligt skitseret. Ikke desto mindre er Furesøs udgifter til udligningsordningen støt stigende. Fra 160 mio kr. til 320 mio kr. årligt. I samme periode er beskatningsgrundlaget i kommunen kun steget med 40 pct.

- Det er dejligt, at vi har stået sammen i byrådet om at få en bedre udligningsaftale end regeringens udspil. Nu har byrådet i enighed sendt et brev til indenrigsministeren. Vi har brug for klarhed over, hvordan den resterende del af tilskuddet til afvikling af gælden fra før kommunesammenlægningen skal udbetales. Vi vil gerne lande en samlet aftale med regeringen, der kan skabe vished om kommunens økonomi på den lange bane, siger Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (S).

Udligning er ikke Furesøs eneste økonomiske udfordring. Den store gæld fra før kommunesammenlægningen udgør i dag 2,2 mia. mia. kr. med årlige udgifter til renter og afdrag på 123 mio. kr. Samlet udgør Furesøs udgifter til udligning og betaling til den store gæld fra før kommunesammenlægningen ca. 20 pct. af Furesøs samlede skatteindtægter.

Nu har gruppeformændene for alle partier i byrådet sendt et brev til Social- og Indenrigsminister Astrid Krag for at få forhandlet en aftale på plads.

- Furesø blev født med en kæmpegæld, der stadig kaster stadig lange skygger. Det er vores ansvar at få styr på økonomien. Det kræver, at vi fortsætter med at effektivisere kommunens drift, men også at vi får en aftale på plads med regeringen om det særtilskud, der er fastlagt i Furesøaftalen, siger Lars Carstensen (K), viceborgmester i Furesø Kommune.

Brev fra hele byrådet til indenrigsministeren

I den supplerende Furesøaftale fra marts 2011 blev det besluttet, at Furesø Kommune vil modtage et yderligere særtilskud på samlet 250 mio. kr. (2011 prisniveau) i perioden 2022-2040. Det blev samtidig aftalt, at vilkårene for udbetaling af dette tilskud skulle aftales mellem parterne.

Furesø Kommune vil desuden forhøre sig om mulighed for at komme i betragtning til den nye forhøjede særtilskudspulje til kommuner med særlige økonomiske vanskeligheder.

Af hensyn til den økonomiske planlægning i kommunen ønsker Furesø Byråd at indlede et hurtigt forhandlingsforløb.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?