24. november 2017
Udbygningen af Laanshøj var til debat i DR 1?s program Kontant.
Udbygningen af Laanshøj var til debat i DR 1?s program Kontant.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bondo afviser Laanshøj-kritikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bondo afviser Laanshøj-kritikken
Furesø - 18. marts 2017 kl. 06:03
Af Jimmy Rømer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Torsdag aften sendte DR 1 programmet Kontant, hvor borgmester Ole Bondo Christensen (S) blev interviewet omkring udbygningen af Laanshøj på den tidligere flyvestation i Værløse. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Interviewet handlede især om, hvorvidt en gruppe borgere er blevet overhørt i processen frem mod vedtagelsen af en ny lokalplan for området.

Men programmet beskæftigede sig også med Kontants problemer med at få en aftale om interviewet med borgmesteren, der gerne ville kende spørgsmålene på forhånd og afviste at svare på specifikke spørgsmål.

I en efterfølgende pressemeddelelse fastslår Ole Bondo Christensen, at kommunen har gennemført en høringsproces for Laanshøj, der er langt mere omfattende, end planloven kræver.

- I en lokalplan skal man afveje forskellige hensyn over for hinanden, og det er derfor forståeligt, at ikke alle føler sig fuldt ud imødekommet, siger Ole Bondo Christensen, som tilføjer:

- Det er kommunens opgave at varetage alle borgeres interesser, tage hensyn til kommunens samlede udvikling - og træffe beslutninger.

Det er hans opfattelse, at både Miljø-, Plan- og Teknikudvalget og byrådet har lyttet til de mange indsigelser og forslag gennem den omfattende høringsproces, og det kan ses af de ændringer, der er sket undervejs i processen og nu i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplanen.

Borgmesteren peger også på, at det i både kommuneplan og lokalplaner har været tydeligt, at området ville blive udbygget med boliger, og at der var mulighed for en samlet bebyggelsesgrad på op til 14 procent. Den nye lokalplan giver en samlet bebyggelsesgrad på 13,7 procent og tager efter hans menig mere hensyn til naturen.

Ligeledes peger Ole Bondo Christensen på, at lokale ejendomsmæglere har meldt ud, at huspriserne vil udvikle sig positivt med det nye byggeri.

Med hensyn til kritikken af borgerinddragelsen har der været afholdt to borgermøder, flere end 12 dialogmøder med forskellige interessegrupper, og høringen har ifølge borgmesteren haft indflydelse på lokalplanen: Antallet af boliger er reduceret fra 240 til cirka 160.

Men Ole Bondo Christensen erkender også, at borgerne muligvis kunne været inddraget i udbygningsplanerne på et endnu tidligere stade, end tilfældet er. Han vil nu overveje fremtidige modeller, der involvere borgerne på et tidligere i planprocessen.

Udover reduktionen i antallet af boliger understreger borgmesteren, at høringsprocessen har givet en række ændringer og tiltag. Det gælder blandt andet forbedringer af arkitektur, trafiksikkerhed og naturbeskyttelse.

Gennem høringsprocessen er blandt andet disse ændringer og tiltag i lokalplanen gennemført:

Antallet af nye boliger er reduceret fra 240 i det oprindelige forslag til nu ca. 160 boliger i de nye delområder. Bebyggelsesgraden er langt mindre end den bebyggelsesgrad, der gælder for andre landsbysamfund i kommunen som eksempelvis, Kirke Værløse, Farum Landsby og Stavnsholt.

- Laanshøj vil også i fremtiden være et af de mindst bebyggede og mest grønne boligområder i Furesø, bemærker Ole Bondo Christensen og uddyber:

- Som en del af lokalplanen er der indgået en udbygningsaftale med BoligEjendom, der finansierer vejforbedringer, fællesfaciliteter og et nyt fælleshus for alle beboere i området.

Meninger om borgmesterens tv-optræde er delte:

»Fremragende og veloplagt« - eller »dårligt og manipulerende« er blandt etiketterne på programmet.

På Facebook er to lokale beboere stærkt uenige. Charlotte Søllner Hernø mener blandt andet, at borgmester Ole Bondo Christensen (S) klarede sig ualmindeligt ringe og tillod by- og kulturdirektør Niels Thygesen »at bryde ind og dumme sig i et tv-interview. »Pinligt, uprofessionelt og særdeles afslørende«, skriver hun.

Socialdemokratiets gruppeformand i Furesø Byråd, Preben Sandberg Pettersson, kalder programmet for »dårligt manipulerende tv på tabloid avis niveau, revolverjournalistik - og som på ingen må bringer den politiske dialog videre eller gør nogen klogere«.

- I modsætning til fru Søllner finder jeg, at borgmesteren var den eneste, der forsøgte at holde fast i faktum, selv om han blevet stillet mærkelige spørgsmål om folk, der er flyttet fra Laanshøj. Undskyld mig, bebyggelsen har eksisteret i mange år og der har hele tiden været og vil stadig være en vis til- og fraflytning, jeg og min familie flyttede fx herud i 2015, og det var ikke lp72 (lokalplan 72, red.), der var grunden til at vi flyttede herud.

At kalde programmet for revolverjournalistik mener Charlotte Søllner Hernø er nedladende.

- Det var et godt researchet program, der gik lige på og var kontant. Som politiker må man kunne svare for sig og forklare hvorfor man holder planer i det skjulte, mens man omvendt gør meget ud af »borgerinddragelse«. Når man gør det modsatte af det, man siger og lover, ja, så bliver man stillet til vægs. Det kan ikke komme som en overraskelse.

Stine Helslev fra Farum er helt enig med Preben Sandberg Pettersson:

- Dårlig journalistisk, forkælede medborgere, der bor i et af landets mest fantastiske områder, omgivet af mose, eng, græssende kvæg, friluftsliv og højt til himlen. Men puha, kan man ikke få det hele for sig selv - og helst en skole og en daginstitution i gå afstand, ellers må man flytte, skriver hun blandt andet på Facebook.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk