7. juni 2020
Gammel kærlighed ruster ikke. Kresten Bergsøe knokler for at bevare Farumgårds kulturelle værdier for eftertiden. Foto: Allan Nørregaard
Gammel kærlighed ruster ikke. Kresten Bergsøe knokler for at bevare Farumgårds kulturelle værdier for eftertiden. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bergsøe: Vi elsker det her sted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bergsøe: Vi elsker det her sted
Furesø - 08. november 2018 kl. 10:55
Af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tilbage i 1965 købte Ruth Riis-Hansen Farumgård af den tyske nonneorden Skt Ursula-ordenen. Året efter kom hendes barnebarn Kresten Bergsøe til verden. Lige siden har han været fast gæst på stedet, indtil han ved sin mormors død fik testamenteret en forkøbsret til Farumgård og selv købte den gamle herregård.

arrow Læs også: Venstre stiller alternativt fredningsforslag for Farumgård

- Det var et Fanny & Alexander-sted, hvor hele den fragmenterede familie samledes, for det var min mormor magtpåliggende at samle os til julebal. Her løb jeg så rundt og legede med mine fætre. Vi fik en farvet lommelygte og løb rundt i haven og på loftet. Det var eventyrligt, fortæller Kresten Bergsøe.

Ruth Riis-Hansen gik bort i 2003. Året efter udnyttede Kresten Bergsøe forkøbsretten til at købe Farumgård.

- Det var vigtigt for mig af flere årsager. For det første nærer jeg en stor kærlighed til stedet, og for det andet ved jeg, at de her steder dør, når der ikke bor en familie i dem. Det har jeg set gennem hele mit liv, forklarer Kresten Bergsøe.

Men med en fredet herregård følger der forpligtelser. Det koster godt 1 million kroner årligt at drive Farumgård i henhold til de regler, fredningen påligger ejeren. Den byrde tager Kresten Bergsøe gerne på sine skuldre, selvom han ikke er en formuende mand, men skal arbejde for pengene.

- Vi knokler for at få det til at hænge sammen økonomisk. Det gør vi, fordi vi elsker Farumgård. Sådan har det været for alle ejere af Farumgård med undtagelse af min mormor, som var formuende.

- I bund og grund kæmper jeg for at bevare det her sted. Folk opfatter det som om, at jeg bare vil have det for mig selv og holde offentligheden ude, men intet kunne være mere forkert, siger Kresten Bergsøe.

Fra sin mormors tid var han vant til offentlighedens adgang til Farumgård, men det år stedet stod tomt, skete der en uheldig udvikling.

- Det år skred tingene fuldstændigt. Vi blev meget overraskede over, at der var mennesker overalt på Farumgård, da vi flyttede ind. Da vi begyndte at tage fat i det, mødte vi en voldsom modstand. En dag jeg stod med min toårige søn på skuldrene og en nyfødt i barnevognen, blev jeg truet med tæsk af en mountainbiker, fordi jeg forklarede ham, at det ikke var tilladt at cykle på stien. Det var virkelig voldsomt, erindrer Kresten Bergsøe.

Nu var det ifølge fredningen kommunens ansvar, at offentligheden overholder bestemmelserne, derfor henvendte Kresten Bergsøe sig i flere omgange til kommunen uden at få svar. En henvendelse til fredningsnævnet i 2006 gav heller ikke en dispensation til at lukke portene, men det medførte, at kommunen fik besked på at gøre noget ved sagen. Der blev sat skilte og fodhegn op, og en cykelsluse blev installeret.

- Hvert tiltag virkede lidt, men det tog til igen efter et stykke tid, og det hele blev meget polariseret. Det store flertal kan godt finde ud af det, men en lille gruppe blev meget forbenede og aggressive, fortæller Kresten Bergsøe.

I 2010 indledte han en dialog med Furesø Kommune om en ny stiføring. Der var fremdrift i sagerne, men en udskiftning af direktøren sendte det hele tilbage til start. I sensommeren 2016 meddelte Furesø Kommune, at der ikke var mere at gøre. Der var ikke politisk opbakning til en ny stiføring.

Det fik Kresten Bergsøe til at skrive personligt til borgmester Ole Bondo Christensen, at han ville tilbagekalde offentlighedens adgang til Farumgård med tre måneders varsel. En ny omgang forhandlinger blev indledt, men Kresten Bergsøe sad hele tiden tilbage med den samme fornemmelse.

- Kommunen trækker tiden. I virkeligheden vil kommunen ikke gøre noget ved problemerne.

Furesø Kommune meddelte i sommers, at man ikke vil kommentere på en igangværende retssag.

arrow Første kig på ny fredning
05. november 2019 kl. 08:51 Opdateret: kl. 09:27
arrow Byrådet splittet i Farumgårdsagen
04. juli 2019 kl. 14:33 Opdateret: kl. 14:33
arrow Furesø har spildt to år på retssag
18. juni 2019 kl. 08:57 Opdateret: kl. 16:53
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?