18. juni 2021
Furesø Kommunes underudvalg er på vej med anbefalinger om fremtidens boligsammensætning i Furesø Kommune. Her er det den almennnyttige afdeling Vesterbo Vænge i Værløse. Foto: Furesø Kommune
Furesø Kommunes underudvalg er på vej med anbefalinger om fremtidens boligsammensætning i Furesø Kommune. Her er det den almennnyttige afdeling Vesterbo Vænge i Værløse. Foto: Furesø Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anbefalinger skal gøre Furesøs almene boliger endnu bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Anbefalinger skal gøre Furesøs almene boliger endnu bedre
Furesø - 10. maj 2021 kl. 18:54
Af Mikkel Kjølby

Mere end en fjerdedel af borgerne i Furesø Kommune bor i en af de 45 almene boligafdelinger spredt ud over hele kommunen.

De seneste syv måneder har politikere, borgere og boligeksperter talt sammen om, hvordan det bliver ved med at være trygt og rart at bo i almene boliger i Furesø. Nu afleverer udvalget en rapport med konkrete anbefalinger til, hvordan der også kan sikres attraktive almene boligområder med en ballanceret beboersammensætning.

Først og fremmest fastslår udvalget, at de almene boliger i Furesø Kommune generelt er meget velfungerende og ikke oplever de problemer, som der er i nogle andre kommuner. Men naturligvis er der ting, som kan gøres bedre. Ikke mindst skal der kigges på at skabe en balanceret beboersammensætning.

- Udvalget anbefaler et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem boligorganisationerne, kommunen og frivillige. Der skal fremover være klare mål for en balanceret beboersammensætning i vores forskellige boligafdelinger, og når der renoveres, skal der bringes nye funktioner og mere natur ind i boligområderne. Når der bygges nyt, anbefaler udvalget, at der bygges både ejer-, lejer- og andelsboliger samtidig, så ejerformerne blandes, fortæller borgmester Ole Bondo Christensen (S), som har fungeret som formand for udvalget.

Gennem forskellige ekspertoplæg, data og drøftelser på fem udvalgsmøder er udvalget kommet med 25 konkrete anbefalinger til, hvordan Furesø forebygger boligsociale udfordringer og sikrer en balanceret beboersammensætning i de almene boligområder. Det rådgivende udvalg har set på, hvordan Furesø også fremover undgår parallelsamfund, og hvordan udfordringerne i nogle af de almene boligområder, kan håndteres.

Næstformand i Værløse Almennyttige Boligselskab, Jette Aistrup, har siddet med i udvalget.

- Vel har vi socialt belastede områder i Furesø, men ingen af boligområderne er i nærheden af at være ghettoområder, Fx. er Farum Midtpunkt ikke meget mere udsat end Langhuset eller Espebo, siger Jette Aistrup, som ser funktioner, der kan blive bedre.

- Vi kan godt blive bedre til at fordele vores udsatte borgere. Når man er på akutlisten, bliver man ofte tildelt en af de billigere boliger. Vi kan blive bedre til at sende udsatte borgere til andre boligområdet. Det kræver et tættere samarbejde i forhold til at visitere, forklarer Jette Aistrup.

Udvalget anbefaler netop et tættere samarbejde mellem kommune og boligorganisationer, og at der sættes mål for, hvordan udviklingen af boligområdet skal være. Områdets udvikling vil dermed blive fulgt tættere end i dag. Det kan have betydning for beboersammensætningen. Kommunen og boligselskabet kan beslutte, at en studerende eller en borger med fast arbejde kan springe boligkøen over i et område med mange beboere uden arbejde. Der vil også kunne blive sat gang i handleplaner for områder, hvor der er brug for en mere balanceret beboersammensætning. Her kan fælles udlejnings- og anvisningskriterier være noget af det, der arbejdes videre med.

Den mest markante anbefaling er, at når nye områder bygges, skal der tænkes blandede ejerformer ind. Så nogle bygninger er ejerboliger, andre er andels- og lejeboliger.

- Vi kan trække på gode erfaringer fra Aalborg, hvor de har bygget forskellige ejerformer sammen. Det står i modsætning til tankegangen fra 1970´erne, hvor der blev opført store monumenter, forklarer Jette Aistrup. En stor del af Furesøs almene boliger er fra 1960 og 1970´erne.

Der skal også tænkes nyt, når boligerne renoveres. Her anbefaler udvalget, at der tænkes i nye fællesaktiviteter, og naturen skal spille en større rolle, så også de almene boliger bidrager til målet om mere biodiversitet i Furesø.

Jette Aistrup ser også meget gerne, at der tænkes i en større variation af boligstørrelser. 90 procent. af de almene boliger i Furesø Kommune er familieboliger, blot tre procent er ungdomsboliger og syv procent. er ældreboliger.

- Vi mangler boliger til de unge borgere som læser. Vi kunne også bruge flere treværelses til unge par, men også flere boliger til modne mennesker, som vil sælge store hus, siger Jette Aistrup.

mikkel

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?