13. december 2017
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Åen er sluppet fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Åen er sluppet fri
Furesø - 06. oktober 2017 kl. 12:38
Af af Mikkel Kjølby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jonstrup å er kommet ud af rørlægningen under startbanen og slynger sig dramatisk fra Søndersø til Jonstrup.

Et nyt/gammelt stykke natur er sluppet fri af fortidens glemsel. Siden etableringen af den 3000 meter lange startbane på Flyvestation Værløse har Jonstrup å været rørlagt fra udspringet i Søndersø til Jonstrup. Nu er den blevet fritlagt og byder på dramatisk natur.

Formanden for Teknik- Miljø og Planudvalget John Ingemann Allentoft (K) kalder det - med et smil på læberne - for kommunens helt eget Grand Canyon i miniformat. Det skyldes det simple faktum, at vand løber nedad, og for at sikre det nødvendige fald er der gravet ganske dybt, hvilket har medført et slugtagtigt forløb.

- Vandløbet ligger på nogle strækninger meget dybt i terrænet. Det har nødvendigt, da de oprindelige rør under startbanen lå i denne dybde. Vandløbets samlede fald bevirker, at vi ikke har kunnet hæve vandløbet uden at vandstanden i Søndersø skulle hæves, og det ville oversvømme Søndersøs bredder, forklarer John Ingemann Allentoft.

Fritlægningen af de 1100 meter af Jonstrup å er blevet til med støtte af EU og landdistriktmidler fra statens puljer til vandløbsrestaurering.

I forbindelse med arbejdet har arkæologer foretaget prøvegravninger og fandt en bygning fra yngre bronzealder, som nu er dækket til igen. I det hele taget har arbejdet budt på overraskelser. Hvem vidste for eksempel, at telekablerne til Jonstrup var sømmet op i rørene under startbanen.

- Vi fandt en aktiv telefonledning til intern telefoni, som teleselskaberne ikke havde kendskab til. Vi fandt også et stort datakabel, der forbinder skolerne i Jonstrup med IT i Værløse. Kablet er sømmet op i rørlagte forløb og er ført over bunden på Søndersø. Det krævede ekstra forholdsregler, så dataforbindelsen blev sikret, fortæller John Ingemann Allentoft, som glæder sig over, at dyrelivet har taget godt imod åløbet.

- Planter og dyreliv er i gang med at indfinde sig. På de dybe brinker er der allerede set digesvaler bygge reder.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk