24. januar 2021
Radaren ligner til forveksling et kamera over lyssignalet. Foto: Furesø Kommune
Radaren ligner til forveksling et kamera over lyssignalet. Foto: Furesø Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Radarer i lyskryds bliver skudt ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Radarer i lyskryds bliver skudt ned

I fire lyskryds har ukendte gerningsmænd skudt på radarer, som regulerer trafikken. Det giver trafikproblemer og en storm af borgerhenvendelser

Furesø Avis - 22. januar 2020 kl. 11:21
Af Louise Mørch Vilster

Fire gange er radarer i lyskryds blevet skudt ned af ukendte gerningsmænd, og det giver trafikale problemer, dyre udgifter for kommunen og mange henvendelser fra utilfredse borgere. Flere lyssignaler bliver efterhånden udstyret med en radar, der sidder på master over lyssignalet, og som til forveksling kan ligne et kamera.

Radaren registrerer, når en bil eller cykel nærmer sig, og dets eneste formål er at styre trafikken. Når radaren har observeret køretøjet, giver det signal til lyssignalet om at skifte.

Det er sket i fire kryds på Kollekollevej i Værløse, så de ikke fungerer, og hver radar koster 25.000 kr. at erstatte foruden kommunens arbejdstimer. Kommunens medarbejdere opdagede det i efteråret, og de er nu oppe at køre igen.

"Det er et igangværende projekt, og vi skulle derfor gå radarerne igennem, da vi blev opmærksomme på små huller, der så ud til at stamme fra et haglgevær. Vi ved ikke, hvornår på døgnet, det er sket, men det er formentlig sket om natten. Det giver trafikale problemer, og vi har fået rigtig mange henvendelser fra borgere, som ikke kan forstå, hvorfor lyskrydset ikke fungerer," siger vejingeniør i Furesø Kommune, Asad H. Nasiri.

Er ikke overvågning

Radaren er i gang med at afløse spolerne, der indtil nu har været gravet ned i vejbanen, og de findes indtil videre på Kollekollevej og på Frederiksborgvej i Farum. Men de registrerer på ingen måde mennesker eller nummerplader.

I mange andre kommuner er man også ved at udskifte spolerne med radarer. Nogle af fordelene med radarer i forhold til spoler er, at de er billigere i drift og holder længere uden at gå i stykker. Dog på nær, når der direkte bliver skudt på dem.

"Måske tror nogen, at det er overvågning, eller at de måler hastigheden. Hvad kan ellers være grunden til at skyde på dem? Men de er der ikke for at overvåge nogen, og den samler ingen data. Planen er, at vi sætter flere op i forbindelse med modernisering af lyssignaler, da det er fremtidens lyssignal," siger Asad H. Nasiri.

Han fortæller, at det også er et problem i andre kommuner, at de bliver skudt på, så de ikke virker.

"Vi har et tværkommunalt samarbejde om lyssignaler, og vi ved derfor, at det også er sket i Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Rødovre. Ud over at det er en udgift på 25.000 kroner for en radar, så bruger vi ressourcer på at skifte dem ud, og holder møder med entreprenør," siger Asad H. Nasiri.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?