6. juli 2020
Henrik Poulsen mener, at campus-tanken med flere ungdomsuddannelser samlet ét sted er den mest realistiske, hvis der skal være opbakning fra Børne-og Undervisningsministeriet. Modelfoto: Adobe Stock
Henrik Poulsen mener, at campus-tanken med flere ungdomsuddannelser samlet ét sted er den mest realistiske, hvis der skal være opbakning fra Børne-og Undervisningsministeriet. Modelfoto: Adobe Stock
Foto: Monkey Business Images/Monkey Business - stock.adobe.co
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gymnasier trækker støtte til ungdomsuddannelse i Furesø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gymnasier trækker støtte til ungdomsuddannelse i Furesø

Børne-og undervisningsministeriet vil ikke give økonomisk støtte til en ungdomsuddannelse i Furesø, og fire interesserede gymnasier har nu delvist trukket sig. Udvalgsformand er dog stadig optimistisk

Furesø Avis - 27. maj 2020 kl. 10:36
Af Louise Mørch Vilster
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det har i mange år været ambitionen at oprette et alment gymnasium (STX) i Furesø til de 800 unge, der hver dag tager ud af kommunen for at tage en ungdomsuddannelse. Da det ikke var muligt for kommunen at oprette sin egen ungdomsuddannelse, var planen i stedet at et andet gymnasium skulle oprette en filial i Furesø, og kommunen har derfor været i dialog med fire interesserede gymnasier.

Men en filial ser nu ud til få længere udsigter, da gymnasierne delvist har trukket sig, skriver forvaltningen i en orientering til politikerne. Det skyldes især, at der ikke er økonomisk støtte at hente fra Børne-og undervisningsministeriet, samt at der er en regional overkapacitet på 12 gymnasieklasser i Region Hovedstaden.

Derudover afventer gymnasierne lige nu en ny politisk aftale for fordeling af gymnasieelever, som også kan gøre, at gymnasierne tøver. Udvalgsformand for skole og uddannelse, Henrik Poulsen (S), mener dog ikke, at drømmen om et ungdomsuddannelse i Furesø er sat tilbage.

"Man kan ikke sige, at det er et skridt tilbage. Der er stadig i udvalget en stærk interesse for at tiltrække et STX (alment gymnasium red.), da det er det, de fleste unge vælger. Men lige nu er der ingen, der kan se behovet for yderligere adresser til STX, og det er der en økonomisk fornuft i som rektor, og undervisningsministeriet vil ikke bidrage med økonomi. Men det ændrer ikke ved, at de unge står i det problem, at de ikke har en ungdomsuddannelse tæt ved dem selv," siger han.

Problemet er især, at unge fra Furesø ofte kommer bagerst i køen i forhold til andre, som bor tættere på et gymnasium og derfor bliver prioriteret først.

"Jeg har fået en henvendelse fra en forælder, der har en søn, som havde Gladsaxe som første prioritet. I stedet er han blevet henvist til Egedal Gymnasium i Stenløse, og det betyder for ham halvanden times transport to gange om dagen," lyder det fra Henrik Poulsen.

Campus mest holdbart

Henrik Poulsen kalder Furesø for en ørken inden for ungdomsuddannelser, og kommunen fik sidste år afslag fra Børne-og Undervisningsministeriet på at oprette sit eget almene gymnasium. Forklaringen var, at der i forvejen er nok kapacitet i regionen, og at der samtidig er faldende ungdomsårgange.

I Furesø er den eneste ungdomsuddannelse det private Marie Kruse Gymnasium, og de unge, der vil på gymnasiet, søger især mod Gladsaxe, Ballerup, Birkerød og Allerød. Dem der søger mod en erhvervsuddannelse skal endnu længere væk og tager typisk til Nørrebro, Hillerød og Ballerup.

Forvaltningen har nu lavet en vision for det lokale udbud af ungdomsuddannelser, og her er det især tanken om et campus med flere ungdomsuddannelser samlet på ét sted, der er i fokus.

"Campus-tanken synes at være mest holdbar. Det er en ny måde at tænke ungdomsuddannelse på, som harmonerer med ministeriets egen tanke om at samle flere uddannelser. Det flugter med deres uddannelse-politiske tanker, så vil vi gerne med i den slipstrøm. Det er en ren strategisk vision for nu, som vi prøver at skabe interesse for," siger Henrik Poulsen.

Campus-tanken synes at være mest holdbar. Det er en ny måde at tænke ungdomsuddannelse på, som harmonerer med ministeriets egen tanke om at samle flere uddannelser.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?