21. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danmarks bedste øl brygges i Hareskoven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks bedste øl brygges i Hareskoven
Opdateret 19. juni 2020 kl. 14:16
Furesø Avis - 03. marts 2006 kl. 00:00
Af Tekst og foto: Janne Mulvad

ØL Selv om bryggeriet ligger i skoven, er øllet fra Bryggeri Skovlyst ikke helt ude i skoven. Faktisk fremtryller brygmester Casper Møller og hans assistent, brygger Karsten Rasmussen, Danmarks bedste India Pale Ale (IPA) øl i bryggeriet under restauranten. Det viser en smagstest af alle danske IPA'er, hvor IPA'en fra Bryggeriet Skovlyst blev kåret som den bedste.
- Vores øl er simpelthen den bedste i Danmark, siger en stolt brygmester, Casper Møller. Smagstesten var arrangeret af magasinet "Smag og behag", og i marts måned kan højdepunkterne fra smagningen ses på DR2 i "Mick Shacks hjemmeservice".
Casper Møller sad selv i panelet af smagsdommere, der ved blindtest fandt frem til den bedste øl. Panelet bestod af de konkurrerende bryggere og nogle dygtige smagere fra foreningen Danske Ølentusiaster. Casper Møller kunne ikke genkende sin egen IPA, da den var i glasset.
- Det, der slog mig ved min egen øl, var, at den var balanceret og harmonisk, på trods af, at den stadig har en meget frisk og blomsteragtig karakter og en markant bitterhed. - Det, den vinder på, er, at den er god og blød, selv om den er bitter. Og den er ikke ekstrem bitter, som nogle IPA'er, tilføjer brygger Karsten Rasmussen. Casper Møller mener, det er erfaringen, der har skabt den gode øl.
- Vi har begge to nogle år på bagen inden for bryggeriet. Jeg har rejst meget i USA og snuset til, hvordan man brygger IPA derovre. USA er nok det sted, hvor der er flest IPA'er, så det er et godt sted at starte, siger Carsten Møller.
International konkurrence
Skovlyst var oppe imod anerkendte bryggerier som Nørrebro Bryghus, Jacobsen, som er Carlsbergs Mikrobryggeri, Skands, Wintercoat og Brøckhouse. I alt deltog 13 bryggerier med 15 forskellige IPA'er. Nørrebro Bryghus måtte nøjes med en andenplads. Den kvindelige brygmester på Skands, Birthe Skands, fik en tredjeplads.
Ambitionerne stopper ikke ved Danmarks bedste IPA. Bryggerne har netop sendt fire forskellige slags øl afsted til "World Beer Cup", en international smagskonkurrence i Seattle, hvor verdens bedste øl vælges ud af 2100 øl fra 52 lande. - Der ligger 48 halvliters flasker et sted over Atlanterhavet nu, siger Casper Møller.
Fakta:
IPA
Øltypen India Pale Ale var øllen som englænderne i kolonitiden sendte ud til deres kolonier over hele verden. Ofte var den flere måneder undervejs i store øltønder, hvor temperaturen kunne snige sig op på 40 grader. Humle er et naturligt konserveringsmiddel, så man tilsatte en masse humle til øllen, så den blev langtidsholdbar. Resultatet blev en meget bitter, humlet øl, med syrlig, frugtagtig smag.
I dag er øllen populær hos øldrikkere, der kan lide humlesmagen, og for tiden er IPA en af de mest populære øl i Danmark.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?