26. maj 2020
Trine Rønnov er oprindeligt uddannet læge, men solgte for fire år siden sin praksis og driver nu Stresslægehuset i Farum. Foto: CamillaHey.dk
Trine Rønnov er oprindeligt uddannet læge, men solgte for fire år siden sin praksis og driver nu Stresslægehuset i Farum. Foto: CamillaHey.dk
Foto: Fotograf Camilla Hey/Foto: CamillaHey.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Coronakrisen giver overarbejde hos stressklinik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Coronakrisen giver overarbejde hos stressklinik

Hos Stresslægehuset i Farum har de under corona fået langt flere henvendelser end normalt. Indehaver Trine Rønnov fortæller, at krisen giver to forskellige reaktioner hos stressramte

Furesø Avis - 21. maj 2020 kl. 09:53
Af Louise Mørch Vilster
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

stress Coronakrisen har betydet forandringer for de fleste mennesker, og hos stresslæge Trine Rønnov kan hun tydeligt mærke en stigende efterspørgsel på behandling af stress. Hun er indehaver af Stresslægehuset, der ligger ved Farum Station.

"Der er rigtig mange, der har taget skridtet. Jeg tror, at corona giver et øget pres. I starten har det været en gave for mange stressede at skulle være hjemme, og de har ikke skulle have dårlig samvittighed over at sige nej til sociale arrangementer. Men der er også mange, især dem der bor alene, som synes, at det har været benhårdt," fortæller hun.

Det kan både være jobbet eller familien, der skaber stress, men da det er lidt sværere at sygemelde sig fra sin familie, er det typisk jobbet, som der bliver taget en pause fra.

"Det er tit på jobbet, at vi oplever, at det bliver for meget, men jeg tror ikke på arbejdsrelateret stress. Det handler i stedet om, at vi er for dårlige til at passe på os selv og har svært ved at sige nej. Og når vi bliver stressede, får vi endnu mere brug for andres ros og anerkendelse, som slider endnu mere på selvværdet," forklarer Trine Rønnov.

De tungeste tilfælde

Hun er oprindeligt uddannet speciallæge i almen medicin, men for fire år siden solgte hun sin praksis. Trine Rønnov har selv været nede med stress, og det var blandt andet det, der fik hende til at starte Stresslægehuset, som tilbyder længerevarende stressforløb. Hendes klienter tæller især dem, som har været nede med stress flere gange, men som nu ønsker at komme et lag dybere ned.

"Jeg tager mig af de tungeste stressede, dem som har været stressede mange gange, og som virkelig er nede og bide i græsset," siger hun.

Hun arbejder kun med kvinder, blandt andet fordi mænd er sværere at trække til truget, som hun siger. Hos Stresslægehuset har de ikke en-til-en samtaler, men de mødes i stedet til digitale gruppesamtaler på platformen Zoom, og derudover arrangerer Trine Rønnov også retreats på et slot på Fyn.

"Det er så fantastisk, at de kan støtte hinanden, og der er så meget at hente ved at høre og blive inspireret af hinanden," siger hun.

Hun mener, at der især er to forskellige reaktioner på coronakrisen blandt de stressramte.

"Der er dem, der bliver meget angste, for stress og angst følges ofte ad. Og så er der den anden gruppe, som synes, at det er fantastisk at arbejde hjemme, og de kan få mediteret og gå ture, som giver ro i krop og sind," siger hun.

Hjernen skal hvile

Men nu hvor hverdagen, som vi kender dem, er ved at vende tilbage, kan det give andre reaktioner på stress, frygter Trine Rønnov. Det kan for eksempel være en stor arbejdspukkel, der ligger og venter, eller uro om mulige fyringer, der ulmer på arbejdspladsen.

"Det er ikke bare en ferie, vi kommer tilbage fra, men noget, der har sat dybe spor. Der er nogle ledere, der skal stå op for deres afdeling, og der er virkelig et stort ledelsesansvar, da corona er en forandring og forandringer, uanset og de er gode eller dårlige, stresser," siger hun.

Trine Rønnov er påpasselig med at hive tre gode råd frem til personer, der oplever stresssymptomer.

"For hvis det var så nemt, kunne jeg ikke leve af at hjælpe stressede om på den anden side," siger hun, men fortæller, at det især handler om at tage sig selv alvorligt, og sørge for at tage pauser, da hjernen ellers er på konstant overarbejde. Selv en løbetur kan være med til at vedligeholde stressen, da det udløser stresshormoner.

"Det handler ikke om, hvad man har lyst til, men hvad man har brug for. Der er mange, som bliver afhængige at få dopamin i kroppen, men hjernen kan ikke være på hele tiden. Selv hvis man sidder med mobilen og er på Facebook, registrerer hjernen alle indtryk. Derfor er det bedre at gå en rolig tur i naturen, da det er vores naturlige element, hvor vi falder til ro. Det handler også om ikke at skynde os, men at have pauser hvor man bare sidder og stirrer ud i luften, eller stener, som man sagde førhen. Der er mange stressede, der vil være udfordret af at sidde stille, fordi de er fyldt med indre uro," siger hun.

Det er også bedre med dybe samtaler end overfladisk smalltalk, hvor det mere handler om at gøre den anden godt tilpas. For mange af de stressramte, som er igennem forløbet hos stresslægerne, bliver der også ryddet op i mange relationer. Det gælder ikke mindst i en coronatid, hvor der har været plads til mere eftertanke end normalt.

"De fleste kommer frem til, at de skal have mere ro, og at de har været for optaget af, hvad de tror, andre tænker. Det ved vi alligevel ikke, og livet bliver meget mere enkelt, når vi ikke er så optaget af, hvad andre tænker. Målet er, at få dem derhen," siger Trine Rønnov.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?