21. januar 2021
Der var pyntet flot op foran indgangen. Foto: Louise Mørch Vilster
gallery icon

Se billedserie

Der var pyntet flot op foran indgangen. Foto: Louise Mørch Vilster
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 100 år: Solvejg blev fejret af familien på afstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

100 år: Solvejg blev fejret af familien på afstand

Solvejg Gehlshøj fyldte fredag 100 år, og mange var mødt op på Solbjerghaven i Værløse med flag og sang. Solvejg Gehlshøj kommer fra en præstefamilie, og som sygeplejerske var hun med til at skjule frihedskæmpere

Furesø Avis - 02. august 2020 kl. 10:45
Af Louise Mørch Vilster

Fredag fyldte Solvejg Gehlshøj 100 år, og det blev fejret af hendes store familie, der på grund af corona-restriktionerne måtte stå flere meter væk. Solvejg Gehlshøj, der bor på Plejecenter Solbjerghaven i Værløse, blev kørt ud foran døren hvor familie, venner og tidligere naboer stod klar med flag, blomster og fødselsdagssang.

Musikken blev leveret af hendes søn, der spiller violin. Solvejg Gehlshøj lignede en, der nød at være midtpunkt og efter den første sang spurgte hun plejepersonalet, om de kunne synge en mere. Hun har i alt tre børn, 9 børnebørn og 15 oldebørn, hvoraf mange var kommet forbi.

Ældste af ni

Efter fødselsdagssangene var der dækket op på udearealet, så hun kunne sidde sammen med sine tre børn og deres ægtefæller. Solvejg Gehlshøj mistede sin mand i oktober sidste år, der nåede at blive l01 år, og som boede i eget hjem til sin død, mens Solvejg Gehlshøj har boet på Solbjerghaven de seneste to år.

"Vi håbede, at vi kunne holde det ude på Restaurant Skovlyst, som vi plejer, og som vi gjorde med min far. Hun har fortjent mere," siger hendes ældste datter Kirsten Elisabeth Gehlshøj.

Solvejg Gehlshøj er den ældste af ni søskende, hvoraf to stadig er i live, og hun fik tidligt ansvar og skulle hjælpe med at passe sine mindre søskende. Mellemskoleeksamenen blev i Slagelse, og hun blev hurtigt leder af flere gymnastikhold efter et ophold på Ollerup Gymnastikhøjskole. Solvejg Gehlshøj kom fra en præstefamilie, og hun tog den lille organisteksamen og spillede i Sørbymagle Kirke, hvor faderen var præst.

Skjulte frihedskæmpere

Hun endte dog med at uddanne sig til sygeplejerske. Det skete på Bispebjerg Hospital under 2. Verdenskrig, hvor hun var med til at skjule frihedskæmpere som patienter. Det var til en fest under mørklægningen, at hun mødte sin kommende mand Bent AK Gehlshøj, som sejlede i flere måneder ad gangen i sit job som telefon-telegrafingeniør i Store Nordiske Telegrafselskab.

De fik sammen børnene, Kirsten, Anne Marie og Søren, og Solvejg Gehlshøj blev hjemme og passede børnene, men genoptog senere sygegerningen. Familien flyttede fra Bagsværd til Værløse, hvor de blandt andet var aktive med folkedans. Parret nåede at holde jernbryllup, inden hendes mands død i 2019. På grund af faren for coronasmitten bliver hun fejret i små bidder af familien.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?