18. september 2020
Stine Poulsen og datteren Sally på ni år hjælpes ad med at binde deres egen julebuk, et af de ældste julesymboler i Norden, ved søndagens workshop i Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Stine Poulsen og datteren Sally på ni år hjælpes ad med at binde deres egen julebuk, et af de ældste julesymboler i Norden, ved søndagens workshop i Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: Julebukken kan man selv lave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og billeder: Julebukken kan man selv lave
Frederikssund - 18. november 2019 kl. 05:01
Af Maj-Britt Holm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der duftede af korn og lød raslen af strå, da Kulturhuset Rejsestalden søndag inviterede til to workshops, hvor omkring 25 voksne og børn i løbet af få timer kunne fremstille deres egen julebuk efter Sara Westergrens anvisninger.

Deltagerne fik hver udleveret et stort fugtigt neg af rug, og underviseren fortalte step for step, hvordan de skulle bukke strå og binde mindst 50 knuder, så der til sidst kunne stå en julebuk med flettede horn, klar til at stå fremme og pynte til jul.

- I skal ikke spare på snorene, og I kommer til at bruge alle jeres kræfter - og I får det varmt, fortalte Sara Westergren, der i dagens anledning var iført filtet nissehue og skørt med julemotiver.

Normalt underviser hun ikke i at lave halmbukke. Men hun fremstiller bukke og sælger dem på gammeldags julemarkeder, og hun lod sig overtale til at stille op af Rejsestaldens leder Anja Manley.

- Jeg har lært det af min far for mange år siden, og jeg arbejder hos en tækkemand, der laver stråtage, forklarede Sara Westergren, der havde taget sin far Erik Westergren med som assistent.

- Og jeg har lært det i min fortid. Jeg er gammel tækkemand og kom i lære som 17-årig. Men nu er jeg pensionist, berettede Erik Westergren, der ligeledes havde filtet nissehue på, men også en stor bjælde, der ringede fra den ene ankel, når han gik rundt og hjalp ved bordene.

Aase Andersen fra gruppen af frivillige i kulturhuset havde tjansen med at låse op for deltagerne og rydde op bagefter, og undervejs fik hun også mulighed for at lave en julebuk.

- Det er meget hyggeligt, og så er det dejligt, at nogen lærer de gamle færdigheder fra sig, så de ikke går i glemmebogen, sagde hun, der havde googlet sig frem til, at julebukken er en af de ældste nordiske julesymboler.

Linda Rasmussen og hendes femårige datter Sally baksede i fællesskab med et stort kornneg, som de lidt efter lidt fik omdannet til en julebuk.

- Vi støtter op om det her. Vi synes, at det er fedt. Og vi er ikke så langt hjemmefra, fortalte Linda Rasmussen, der bor med mand og barn i Jægerspris.

- Jeg har altid ønsket mig en julebuk. Den anden julebuk, jeg har derhjemme, er af metal og har glimmer på. Den skal have en ven, forklarede Sally.

Ved et andet bord stod Stefan og Hanne Springborg fra Gerlev.

- Vi synes, det er sjovt. Vi bor selv i et stråtækt hus, og så er det sjovt at se, hvad strå også kan bruges til, sagde Stefan Springborg.

Maria Gaardboe fra Frederikssund havde lokket sin søster Alis Buhler fra Holbæk med til workshoppen.

- Vi så det i en månedskalender på biblioteket, hvor der er så mange gode brochurer, forklarede hun.

Efter halvanden times tid kunne deltagerne gå hjem med hver sin julebuk.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?