27. november 2020
Cirka 30 skrubber kom på operationsbordet fredag på rensepladsen hos Frederikssund Fritidsfiskere, hvor seniorforsker Jon Svendsen fra DTU Aqua indopererede en lille sender, der skal registrere fladfiskens færden i Roskilde Fjord. Foto: Maj-Britt Holm
gallery icon

Se billedserie

Cirka 30 skrubber kom på operationsbordet fredag på rensepladsen hos Frederikssund Fritidsfiskere, hvor seniorforsker Jon Svendsen fra DTU Aqua indopererede en lille sender, der skal registrere fladfiskens færden i Roskilde Fjord. Foto: Maj-Britt Holm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: Hvor skrubber skrubben hen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og billeder: Hvor skrubber skrubben hen?
Frederikssund - 17. november 2018 kl. 10:46
Af Maj-Britt Holm

I det næste halve års tid svømmer cirka 30 skrubber rundt i Roskilde Fjord med hver sin lille sender, som registrerer fladfiskens færden, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det sker som et forskningsprojekt, der blev søsat for alvor fredag af biologer fra DTU Aqua med hjælp fra Frederikssund Fritidsfiskerforening. Her blev indfangede skrubber bedøvet og fik indopereret en transmitter samt forsynet med et lille nummeret plastikmærke, så de kan kendes fra hinanden, inden de blev sluppet fri igen.

Resultaterne skal siden bearbejdes, og forskernes håb er at blive klogere på den populære spisefisk, hvis bestand pt. har det rimelig godt navnlig i den nordlige del af Roskilde Fjord, hvilket afspejles i, at fiskerne fanger en del skrubber.

- Vi vil gerne vide, hvor skrubberne gyder i Roskilde Fjord. Det er interessant, fordi vi ikke ved det, og når vi finder ud af det, kan vi bedre beskytte de områder, så fiskens levevilkår kan blive bedre, forklarede specialkonsulent i fiskepleje ved DTU Aqua, Mads Christoffersen, som oplyste, at der ikke findes mange studier af den almindelige skrubbe, hvorfor den nye viden også vil kunne bruges af andre.

Genbruger udstyr
Forskerne ved DTU Aqua har tidligere undersøgt andre fiskearter som pighvar og ørred i Roskilde Fjord. I kortlægningen af skrubbernes færden, som støttes af fisketegnsmidlerne, genbruger de lytteposter, der er sat i to rækker på strategiske steder i fjorden, så man kan overvåge, om mærkede fisk svømmer forbi i nordlig eller sydlig retning.

- Vi kan ikke rigtig stå og holde øje med fisken nede i vandet, som man kan på land med for eksempel en ræv, fortalte seniorforsker Jon Svendsen fra DTU Aqua.

Han havde rollen som »fiskedoktor« og havde indrettet et operationsbord i fritidsfiskernes overdækkede renseplads med rustfri stålborde og adgang til rent vand. De indfangede fisk gik sammen i en stor balje og blev én efter én flyttet til en balje, tilsat bedøvelsesmiddel. Herefter havde Jon Svendsen få minutter til med en skalpel at lave et lillebitte snit i skrubbens »flanke«, anbringe en transmitter og sy sammen med et par sting sutur, hvorefter Mads Christoffersen og marinebiologistuderende fra KU, Carl Badsen, vejede og målte krabaten samt forsynede den med et nummeret mærke, og så kom den tilbage i balje med frisk vand for at vågne op af bedøvelsen.

Forsvarlig metode
Bedøvelsesmidlet sørger for, at fisken intet mærker undervejs. Men gør det ondt bagefter, spurgte avisen.

- Der er lavet mange undersøgelser - ikke om smerte, for man kan ikke spørge en fisk, om det gør ondt - men man ved, at den kan svømme, søge føde og gemme sig for rovfisk bagefter. Den er nok lidt groggy i en-to dage. Men det er en helt forsvarlig måde at gøre det på, fastslog seniorforskeren, der har gennemgået et kursus i at mærke fisk efter reglerne.

Formand for Frederikssund Fritidsfiskerforening, Frede Damsø, fulgte sammen med sit fem-årige barnebarn Alexander fredagens fiskemærkning, der tog fire timers tid, og han glædede sig over at kunne bidrage til forskningen.

- Vi har hjulpet med at fange skrubberne i de seneste dage. Det er spændende at følge projektet, som vi håber vil gøre os klogere på fiskene i fjorden, sagde han, inden han, andre fritidsfiskere og biologerne sejlede ud i motorbåde for at slippe de mærkede skrubber fri til næste kapitel af projektet.

Fanger man en mærket skrubbe, skal man sætte den tilbage i Roskilde Fjord. Kan det ikke lade sig gøre, opfordres man til at gemme mærket og henvende sig til Frederikssund Fritidsfiskerforening eller DTU Aqua.

1382458
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?