25. juni 2021
25-årige Maria Katarina Nielsen, der er medlem af Frederikssund Byråd for Radikale Venstre, genopstiller ikke til efterårets kommunevalg. Foto: Allan Nørregaard
25-årige Maria Katarina Nielsen, der er medlem af Frederikssund Byråd for Radikale Venstre, genopstiller ikke til efterårets kommunevalg. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Noerregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ung politiker genopstiller ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ung politiker genopstiller ikke
Frederikssund - 18. maj 2021 kl. 05:40
Af Maj-Britt Holm

Når borgerne skal til stemmeurnerne ved kommunevalget i Frederikssund den 16. november i år, vil Maria Katarina Nielsen fra Radikale Venstre ikke være at finde på stemmesedlen.

Det 25-årige byrådsmedlem har nemlig besluttet ikke at genopstille. Hun træder ud af lokalpolitik, når denne fireårige byrådsperiode udløber den 31. december 2021. I begyndelsen af 2022 forlader hun barndomshjemmet hos sin mor i Frederikssund for at flytte til hovedstaden.

- Det handler nok om, at der har været en del fravalg i forbindelse med studie og sociale arrangementer. Jeg vil gerne være ung og studerende i København. Jeg vil også vildt gerne på udvekslingsophold i udlandet i seks måneder - et praktikophold på en dansk ambassade. Det kan man ikke gøre, hvis man sidder i byrådet. Hvis man er valgt til byrådet, så gør man det ordentligt, fastslår Maria Katarina Nielsen, der har læst samfundsfag på Københavns Universitet siden sommeren 2017, og som til efteråret tager fat på kandidatdelen.

I byrådet som 22-årig

Hun var bare 22 år gammel, da hun til alles overraskelse - ikke mindst sin egen - blev valgt for Radikale Venstre til Frederikssund Byråd ved sidste kommunevalg i 2017. Det skete, fordi hun fik 139 stemmer - 36 flere stemmer end partiets spidskandidat Andreas Ryge - og oven i købet efter to perioder uden radikal repræsentation i byrådet.

- På valgdagen tilbage i november 2017 havde jeg aldrig været til et byrådsmøde. Jeg vidste ikke, hvad et økonomiudvalg var, og jeg kendte kun meget få personer fra det nuværende byråd. Alligevel var jeg 24 timer senere byrådsmedlem, gruppeformand, udvalgsformand og medlem af økonomiudvalget, forklarer Maria Katarina Nielsen, der er formand for Opvækstudvalget.

Det var et svært første år, hvor hun skulle lære et »helt nyt sprog«, og hvad det vil sige med budgetter og økonomi, fortæller hun.

- Jeg synes, jeg har lært rigtig meget, og at det er spændende og sjovt. Jeg er ikke bange for at sige, hvad jeg mener, og jeg synes, det har været helt OK at sidde overfor de gamle og erfarne politikere, påpeger Maria Katarina Nielsen.

Planer blev forsinket

Den unge radikale politiker kalder det vildt ærgerligt, at der på den ene side tales meget om behovet for at engagere unge i politik, og at der på den anden side er flere eksempler på, at valgte unge har forladt politik efter kun et år eller to.

- Jeg havde slet ikke tænkt mig at blive valgt til byrådet, da jeg stillede op. Jeg havde fundet en lejlighed og var på vej til København. Men har man sagt A, må man også sige B og påtage sig ansvaret, siger hun, der lod sig opstille i 2017 for at støtte den radikale spidskandidat og liste, men som ikke havde kalkuleret med, at hendes private planer blev forsinket i fire år.

Indflydelse på samfundet

Til gengæld har det været en fantastisk oplevelse, som har budt på nye relationer, mange snakke med borgerne, svære beslutninger, til tider lidt for lange møder, men også en masse erfaringer, som hun vil tage med sig videre.

- Der sker rigtig mange spændende ting i Frederikssund Kommune. Jeg er virkelig stolt over de tiltag og dagsordener, som jeg sammen med det resterende byråd har været med til at igangsætte. Specielt har arbejdet med dagtilbudsområdet, herunder den tidlige indsats og minimumsnormeringer, verdensmålene, den grønne omstilling og den maritime satsning været vigtige radikale emner. Det har været vildt spændende at have indflydelse på sit lokalsamfund og få lov til at sætte en retning, også for Vinge, som var meget kaotisk de første to år, og hvor visionen er så langsigtet, forklarer Maria Katarina Nielsen.

Afløser er ikke fundet

Hun orienterede allerede for et års tid siden sin radikale bestyrelse, hvor hun er medlem uden stemmeret, om at hun ikke vil genopstille i 2021. Partiet har endnu ikke taget stilling til, hvem der skal være spidskandidat eller opstilles til kommunevalget, og ifølge Maria Katarina Nielsen er interesserede velkomne til at kontakte bestyrelsen.

1382458
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?