26. februar 2021
Unge i Frederikssund, som oplever at være ramt på den mentale trivsel under nedlukningen, kan blandt andet kontakte Ungekontakten i Frederikssund digitalt for sparring og hjælp. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Unge i Frederikssund, som oplever at være ramt på den mentale trivsel under nedlukningen, kan blandt andet kontakte Ungekontakten i Frederikssund digitalt for sparring og hjælp. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: UU-vejleder om nedlukning: De unge er demoraliserede og desillusionerede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UU-vejleder om nedlukning: De unge er demoraliserede og desillusionerede

Uddannelsesvejledningen i Frederikssund har i januar oplevet et boom i antallet af henvendelser fra unge, der har fået nok af skærmundervisning.

Frederikssund - 18. januar 2021 kl. 13:46
Af Victor Viemose

For de studerende på Frederikssunds ungdomsuddannelser kan det være svært at skimte håbet om bedre tider efter coronakrisen på mørke januarmorgener, hvor endnu en dag ved hjemmecomputeren venter. Nedlukningen af Danmark går ud over de unges mentale trivsel.

Det viser de seneste tal fra HOPE-projektet fra Århus Universitet, der undersøger danskernes adfærd under coronakrisen. Knap 40 procent i aldersgruppen 18-34 år føler sig ensomme, og lige under 50 procent føler sig stressede, skriver DR Nyheder.

Det billede kan Rikke Kreiberg, der er uddannelsesvejleder i Uddannelsesvejledningen i Frederikssund (UU-Frederikssund), godt genkende fra sine samtaler med kommunens unge. Og hun fortæller, at hun har oplevet at have meget mere travlt efter årsskiftet.

"Jeg er chokeret over, hvor travlt vi har haft her i januar. Jeg tror, det hænger sammen med, at mange unge havde set frem til bedre tider i 2021, men når nedlukningen bare fortsætter, så bliver de demoraliserede og disillusionerede. De savner simpelthen en slutdato for denne her situation," siger Rikke Kreiberg.

Hun taler med mange unge, som overvejer at droppe ud af deres uddannelse. De savner især det sociale samvær og den hverdagskontakt, der normalt er forbundet med at gå på en uddannelse.

"Det sociale er den klart vigtigste faktor for at unge gennemfører en uddannelse, og når den dimension forsvinder, så er det, at det går ud over de unges mentale trivsel og motivation," siger Rikke Kreiberg.

Andre af de bekymringer, som Frederikssunds unge ringer til uddannelsesvejlederne med, handler eksempelvis om, hvorvidt de kan komme ind på deres foretrukne videregående uddannelse.

"Der er en lille gruppe elever, som trives med e-learning, men for langt de fleste gælder det, at de foretrækker den fysiske undervisning. Vi hører fra unge, der er bekymrede over, at hjemmeundervisningen går ud over deres faglige udbytte og at de måske ikke får det gennemsnit, de skal bruge som adgangsbillet til drømmeuddannelsen," siger Rikke Kreiberg.

Metaltræthed

Det er endnu ikke meldt ud, om gymnasierne kan afholde eksaminer i maj og juni, eller om der i stedet skal gives årskarakterer. Én af dem, som afventer det svar, er Frederikssund Gymnasiums rektor, Agnethe Dybro Pedersen, der ligesom Rikke Kreiberg nikker genkendende til undersøgelsen fra HOPE Projekt.

"Der er helt klart en metaltræthed og en mathed, der er sat ind hos eleverne, men jeg synes de er seje og klør på. Elevernes fravær er steget en smule under nedlukningen, men på ingen måde eksploderet. Vi har heller ikke oplevet, at der er flere, der dropper ud," fortæller Agnethe Dybro Pedersen.

Når eleverne møder ind på Teams rundt om i stuerne og kontorerne, er det vigtigt at eleverne er ordentlig klædt på, ikke sidder i sengen og at de tænder for deres kamera, siger rektoren.

- Det er ikke så interessant for en lærer at sidde og kigge på 28 sorte silhuetter, så det er vigtigt at lærer og elever kan se hinanden og udveksle nogle smil. Jeg synes vores lærere gør en god indsats for at holde gejsten oppe og give nogle kreative hjemmeopgaver, hvor eleverne også får bevæget sig," siger Agnethe Dybro Pedersen.

For nogle elever kan det være ekstra svært at holde koncentrationen, hvis de deler hjemmekontor med to forældre og søskende, der også arbejder hjemme. I de tilfælde kan eleverne få lov til at sidde på gymnasiet og arbejde.

- Noget af det vigtigste i denne her tid er, at man får noget struktur på hverdagen, og at man har noget socialt samvær, der ikke foregår gennem en skærm. I stedet for at sætte sig direkte hen til spillecomputeren efter skole kan man gå en tur i naturen med en ven eller veninde," siger Agnethe Dybro Pedersen.

Fritidsarbejde hjælper

Mehmet Kahraman går i 3.C på Frederikssund Gymnasium og er formand for Elevrådet. Han lægger sig på linje med både Rikke Kreiberg og Agnethe Dybro Pedersen.

"Det er ikke en optimal situation, hverken læringsmæssigt eller socialt. Man får ikke lige så meget ud af undervisningen, som man plejer, og det kan være svært at være aktiv i timen og henvende sig til sin lærer, når det foregår digitalt," siger Mehmet Kahraman, der mærker, at situationen er anderledes nu end i foråret.

"Forårets nedlukning var mindre slem, fordi der var det hele nyt. Nu hvor det varer ved, og der ikke er nogen ende sigte, er det hårdere. Jeg oplever, at folk i 3.G er bekymrede omkring SRP til foråret og om der bliver eksamener til sommer," siger han.

På den sociale front siger Mehmet Kahraman, at han er heldig, da han har en kæreste og et fritidsarbejde i Kvickly.

"Ligesom så mange andre unge, så savner jeg at gå ud med vennerne. Jeg kan mærke, at både mine kollegaer og jeg sætter pris på det sociale samvær, vi har på arbejdet i denne her tid. Folk kan næsten ikke vente med at møde ind," siger Mehmet Kahraman.

1382458
Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?