25. juni 2021
Skuespillere og aktører var mødt op, da Frederikssund Vikingespil søndag øvede Amled i sin helhed. Billetter kan købes allerede nu på vingespil.dk Foto: Henrik Helmer Petersen
gallery icon

Se billedserie

Skuespillere og aktører var mødt op, da Frederikssund Vikingespil søndag øvede Amled i sin helhed. Billetter kan købes allerede nu på vingespil.dk Foto: Henrik Helmer Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trodser stort underskud: Vikinger giver ikke op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Trodser stort underskud: Vikinger giver ikke op
Frederikssund - 17. maj 2021 kl. 05:00
Af Henrik Helmer Petersen

Samtlige skuespillere og alle aktører mødte op, da Frederikssund Vikingespil søndag øvede årets vikingespil i sin helhed. Coronarestriktioner gør, at vikingespillet i bedste fald kommer ud af sæsonen med et underskud på 300.000-400.000 kroner.

- Vi er glade og vi er trætte. Selvfølgelig bliver vi færdige til premieren 18. juni på årets Vikingespil Amled.

Det siger Camilla Dupont, der er formand for Frederikssund Vikingespil.

De forgangne måneder har skuespillere og aktører - påbudt af coronarestriktioner - øvet i små hold hver for sig, men søndag var alle skuespillere, alle aktører, statister om vil, produktionsfolk og instruktør Bo Skødebjerg mødt op på Kalvøen for at øve stykket i sin helhed.

Kostumer ikke klar

Kostumerne er endnu ikke færdige. Coronaen har også forsinket dem, og derfor blev der øvet i eget tøj.

Det er 10. gang, at den danske sagnhelt Amled er hovedfiguren i en af Frederikssund Vikingespils opsætninger. Opsætningen i år er samtidig 70 års jubilæet på Frederikssund Vikingespil.

- Sikket et jubilæum, smiler Camilla Dupont og forklarer:

- Vi er glade, fordi vi er i gang, og at det går godt. Vi er trætte, fordi der er meget at forholde sig til, og fordi der fortsat er flere ting, der kan udfordrer os.

Forudser underskud

Coronarestriktioner gør, at Frederiksund Vikingespil i år i bedste fald ender med et underskud på 300.000-400.000 kroner.

På gode dage kan Frederikssund Vikingespil normalt afsætte 1300 billetter per forestilling, men coronarestriktioner gør, at Frederikssund Vikingespil i år kun sælger 500 billet per forestilling. Altså under det halve.

Restriktioner

- Vi kunne dele publikumsområdet op i to sektioner, hvor vi så - ligesom ved superligakampe - måtte have 500 publikummer per sektion. Det ville i så fald kræve, at vi sørgede for separate toiletter, indgange og madboder til hver sektion, og det kan vi ikke lige klare. Derfor begrænser vi antallet af publikummer til 500 per forestilling, forklarer Camilla Dupont.

Bliver samtlige forestillinger udsolgt, lander regnskabet på underskuddet på mellem 300.000 og 400.000 kroner.

- Der vil nok være nogle hverdagsaftener, hvor forestillingerne ikke er udsolgt, og derfor er det realistisk med et endnu større overskud end de 300.000-400.000 kroner, fortæller Camilla Dupont.

Kassekredit

Vikingespillet har givet overskud i flere af de foregående år, men pengene fik ben at gå på sidste sommer, hvor vikingespillet blev aflyst som følge af corona. Der er med andre ord ikke penge i kassen.

- Underskuddet i år skal vi hente på lån og kassekredit, oplyser Camilla Dupont.

Måske det ud fra et økonomisk synspunkt så ville være bedre også at aflyse i år?

- På normale år balancerer vores budget på 3,5 million kroner. Havde vi valgt at aflyse i år, ville vi ende med et underskud på en million kroner. Til el, vand, forsikringer, en fuldtidsansat sekretær og andet. Selvom vi er en forening, der baserer sig på frivillige, er det så store beløb, vi arbejder med. Derfor kan det heller ikke økonomisk betale sig at aflyse i år. Det ønsker vi i øvrigt heller ikke, forklarer Camilla Dupont.

Tre regelsæt

Frederikssund Vikingespil har nærstuderet coronarestriktionerne, og konklusionen er, at vikingespillet og aktiviteterne er omfattet af tre forskellige regelsæt.

Ved scenen gælder de regler, der gælder for teatre. Ved boderne gælder de regler, der gælder for detailhandlen. Ved husene bag scenen gælder de regler, der gælder for festivaler. Det er vel at mærke tre forskellige regelsæt omkring forsamlingsloft, test og plads per person.

Vagter i veste

Såvel på øvedagen søndag, som når vikinger i juni-juli spiller for et rigtigt publikum, vil vagter i gule veste sikre, at det hele foregår fornuftigt og efter reglerne. Formentlig skal området hegnes ind, så der er styr på antallet af mennesker.

Når alt det er sagt, så er det meget glade og velopagte vikinger, der opfører Amled i sin helhed søndag.

Der bliver spillet skuespil, sagt drabelige replikker, sunget og kæmpet, og glemmer man coronaen, ser det i grunden rigtig godt ud for årets vikingespil.

Vikinger giver ikke op

De tre centrale roller, Amled, Fenge og Gerud spilles af henholdsvis Rune Kejser, Jan Egeholm Nielsen og Anne-Mette Bach. De er i deres es. Som viking overgiver man sig ikke lige.

Billetter kan allerede nu købes på vikingespil.dk

1382458
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?