3. juni 2020
Flere tusind mennesker lagde vejen forbi Frederikssund Vikingespils vintermarked lørdag. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Flere tusind mennesker lagde vejen forbi Frederikssund Vikingespils vintermarked lørdag. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor billedserie: Flere tusinde til vintermarked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor billedserie: Flere tusinde til vintermarked
Frederikssund - 17. december 2018 kl. 04:32
Af Ea Lykke Schausen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

At tage med til Frederikssund Vikingespils vintermarked og lysfest føles som at træde ind i en anden tidsalder.

arrow Læs også: Vikingens solhvervstale

Langhårede mænd med fuldskæg går rundt i kofter, en type oldnordisk beklædning, og forsøger at tiltrække deres boder opmærksomhed. Kvinder iført skind og lange kjoler, kaldt særke, varmer sig med gløgg serveret i lerkrus. En velkendt duft af bål blander sig med en krydret duft af gløgg og en frisk duft af skov.

- Det er sjovt at se, hvordan det var i gamle dage, siger syv-årige Mia Kalum Palmquist, mens hun venter på en træktur på vikingernes heste.

Mange muligheder

Udover heste byder markedet blandt andet også på historier for børn og bueskydning.

- Vi er meget stolte af vores vikingeby og vil gerne vise så meget som muligt, fortæller Camilla Dupont, formand for Frederikssund Vikingespil, og uddyber, at omkring 100 af spillets egne medlemmer frivilligt arbejder på dagen.

Udover at hjælpes ad om de fælles aktiviteter, har flere af vikingerne også deres egne boder, hvorfra alt overskud går til at bygge på egne hytter.

- Jeg håber på at kunne tjene nok til at få beklædning på min nye hytte, fortæller Astrid Jørgensen, der selv er viking og medansvarlig for vintermarkedet.

Hjalte Rytkov på 12 år er en af de vikinger, der i dagens anledning stiller op for at hjælpe. Han står sammen med en større gruppe for bueskydningen.

- Det er ligesom en nummer to familie, så derfor hjælper jeg gerne, fortæller han.

Velbesøgt marked

Den familiære følelse står Hjalte Rytkov ikke alene med. Astrid Jørgensen tror, at det er netop den, der er med til at skabe en helt særlig stemning på vikingebopladsen. En stemning, der netop tiltrækker en masse gæster.

- Stemningen på det her marked er svær at beskrive. Stearinlysene, der bryder mørket, stemningen blandt gæster og vikinger, der er bare en eller anden speciel tiltrækningskraft over det her, siger hun.

- Folk nævner oftest, at det er stemningen, der trækker, fortæller Camilla Dupont.

Hun gætter på, der vil komme et par tusind gæster i løbet af dagen for at besøge markedet.

- De sidste par år har vi haft omkring tre til fire tusinde gæster, men måske vejret kan spille en rolle i dag, siger hun og refererer til regnen.

Vikingernes jul

Dagen bød også på vikingernes udgave af jul, lysfesten. Normalt ligger denne samtidig med vinterens solhverv den 21. december, men denne dag fejrer vikingerne privat.

- Vi fejrer, at dagene vender og det bliver lysere igen, og det vil vi jo også gerne dele med alle andre, så derfor fejrer vi det to gange, fortæller Astrid Jørgensen.

Derfor inviterer vikingerne klokken 16 alle gæster ind i langhuset til suppe og vikingesange, inden Niels Elberling, der er formand for Vikingebopladsen vil slutte markedet af med sin solhvervstale.

Talen kan læses på www.sn.dk/frederikssund.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?