19. august 2019
Gardehusarforeningen for Frederikssund og Omegn fejrer 100 års jubilæum, og foreningens efterhånden skrøbelige fane er lige så gammel. Fra venstre ses formand Kristian Klysner, fanebærer Knud Nørhave samt kasserer og fungerende næstformand Kai Illemann. I baggrunden ses Frederikssund Marineforening udstilling, idet foreningerne deles om soldaterstuen på Pedersholm i Oppe Sundby. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Gardehusarforeningen for Frederikssund og Omegn fejrer 100 års jubilæum, og foreningens efterhånden skrøbelige fane er lige så gammel. Fra venstre ses formand Kristian Klysner, fanebærer Knud Nørhave samt kasserer og fungerende næstformand Kai Illemann. I baggrunden ses Frederikssund Marineforening udstilling, idet foreningerne deles om soldaterstuen på Pedersholm i Oppe Sundby. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Soldaterkammerater i 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Soldaterkammerater i 100 år
Frederikssund - 22. februar 2019 kl. 05:21
Af Maj-Britt Holm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De var til stede i faneborgen ved Christiansborg, da Prins Henrik blev bisat for et år siden, og ved Hotel D'Angleterre, da Kronprins Frederik fyldte 50 år i sommer, og de stiller i det hele taget trofast op til fødselsdage og bisættelser for soldaterkammerater samt begivenheder ved Gardehusarregimentet.

Gardehusarforeningen for Frederikssund og Omegn, som er Danmarks tredje ældste gardehusarforening, og som kun består af mænd, der har været tjenestegørende i Gardehusarregimentet, fylder 100 år. Det fejres i aften med en stor gallafest med 59 gæster, festklædte med dekorationer og tegn, på Restaurant Kalvøen i Frederikssund.

Mødes i soldaterstuen
Gardehusarforeningen blev stiftet i 1919 på Hotel Frederikssund. I de sidste cirka 25 år har de holdt til i soldaterstuen på Pedersholm i Oppe Sundby, hvor de blandt andet har årstegn, jubilæumsplatter i porcelæn og billeder af uniformer hængende på væggen. De pt. 47 medlemmer mødes to-tre gange om året for at hygge sig og have det sjovt sammen over spisning, bowling, bankospil eller noget andet, og nogle gange er familierne med.

- Når man har været gardehusar sammen, savner man kammeratskabet, forklarer 72-årige Knud Nørhave, der er fanebærer i Gardehusarforeningen for Frederikssund og Omegn, og som var gardehusar og kørte kampvogn som »moderne rytteri« i 1966-67.

- Savnet er måske ikke så stort i de første år, fordi man har travlt med familie og arbejde, men så kommer det, forklarer 50-årige Kristian Klysner fra Jyllinge, som er formand for Gardehusarforeningen for Frederikssund og Omegn og var gardehusar i hesteeskadronen i 1988-89, hvor han lærte at blæse trompet og ride på samme tid.

Kristian Klysners far, der også er med i foreningen, var gardehusar i 18 måneder, mens tjenestetiden var sat ned til 12 måneder for Kristian og Knuds vedkommende. I dag er unge der kun i fire måneder, og de står ikke i kø bagefter for at melde sig ind i soldaterforeningen.

- Det fylder nok ikke lige så meget, forklarer 68-årige Kai Illemann fra Ny Krogstrup, der er kasserer og fungerende næstformand.

Topledelse med til fest
Ved jubilæumsfesten vil Gardehusarregimentets trompeterkorps være tilstede og underholde før og under middagen, og blandt gæsterne vil være chefen for Gardehusarregimentet. ærespræsidenten, præsidenten og vicepræsidenten for De Danske Gardehusarforeninger samt formænd og gardehusarer fra andre danske gardehusarforeninger.

Under festen vil foreningens 100 år gamle fane blive dekoreret med en mindeplade for deltagelse ved HKH Kronprinsens 50-års fødselsdag.

Gardehusarregimentet blev grundlagt i 1762 og er det ene af den danske hærs to rytterregimenter. Det nuværende regiment opstod i 2001 ved sammenlægningen af Sjællandske Livregiment, Gardehusarregimentet og Danske Livregiment.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede