4. august 2020
Hansens Is i Hornsherred har besluttet at udskifte navnet »Eskimo« til »O?Payo« til den klassiske ispind, betående af vaniljeis med mørk ckokoladeovertræk. Foto: Hansens Is
Hansens Is i Hornsherred har besluttet at udskifte navnet »Eskimo« til »O?Payo« til den klassiske ispind, betående af vaniljeis med mørk ckokoladeovertræk. Foto: Hansens Is
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slut med Eskimo hos Hansens Is

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slut med Eskimo hos Hansens Is
Frederikssund - 14. juli 2020 kl. 06:01
Af Maj-Britt Holm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er slut med navnet »Eskimo« hos Hansens Is i Lyngerup på Hornsherred, der har besluttet at give den økologiske ispind et nyt navn for at undgå nedsættende betegnelser for minoriteter, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Nu har fjerde generation af is-familien besluttet at stoppe med at kalde ispinden med vaniljeis og chokoladeovertræk for »Eskimo«. Fremover vil den klassiske is optræde under navnet »O'Payo«, opkaldt efter prisvindende Friis-Holm Chokolade O'Payo, som isens overtræk er fremstillet af.

- Der blæser nye oplyste vinde over verden med »Black Lives Matters«, og vi har fået en ny bevidsthed om, at »Eskimo« kan opfattes som en nedsættende tiltale af det oprindelige arktiske folk. Vi har navnet med fra vores historie som isproducent og har ikke før nu set det som andet end nostalgi og is-tradition. Vi har overvejet navnet grundigt og været i dialog med flere af vores kunder og er kommet frem til vores is trænger til at nyt navn, siger Anders Eibye, der ejer og driver Hansens Is sammen med sin bror Rasmus Eibye.

Prisvindere chokolade

Hansens Is har fået henvendelser fra folk, som har skudt firmaet i skoene, at det er racistsk at kalde en anden af deres ispinde, »Kongo«, som har overtræk af chokolade og kakaonibs samt en kerne af karamelfudge. Der er også blevet stillet spørgsmåltegn ved navnet »Eskimo«, fortæller Anders Eibye. Det fik brødrene til at undersøge sagen nærmere.

- Vi kan godt forsvare at kalde vores is »Kongo«. Congo er et land og navnet på den oprindelige befolkning. Det handler om oprindelse, og hvordan vi arbejder. Chokoladen er fremstillet af kakaobønner fra bjergene i Congo på grænsen til Uganda. Det er certificerede, økologiske bønner, og de har gode arbejdsforhold, fastslår Anders Eibye.

Det nye isnavn »O'Payo« opkaldes efter chokolademageren Mikkel Friis-Holms prisvindende chokolade, og han har også skabt overtrækket til »Kongo«.

- Vi er sindssyg stolte af at samarbejde med ham, fortæller Anders Eibye.

Okay at ting har sin tid

Anders Eibye er klar over, at navneændringen fra »Eskimo« til »O'Payo« kan udløse en reaktion fra omverdenen a la: »Skal vi nu også rive statuer ned og pakke Jellingstenen ind?«.

- Det er en stor beslutning for os, og det er forbundet med en vis portion vemod. Men vi er bestemt ikke for stolte til at lade os oplyse og kigge på, hvordan vi agerer ansvarsfuldt i vores samtid. Vi er et familie-firma med meget historie og tradition, men nogle gange er det også okay at konstatere, at tingene har deres tid - og tiden for os og Eskimo navnet bliver historie, siger Anders Eibye Hansen, som tilføjer, at Eskimo-navnet udfases, når emballage-lageret er brugt op.

Ifølge Hansens Is er det 43 år siden, at ICC på Grønland i en demokratisk afstemning forkastede »Eskimo« til fordel for Inuitternes eget ord »Inuit«, der betyder menneske og er navnet på den oprindelige befolkning. Navnet eskimo stammer fra de canadiske indianere, som gav deres naboer mod nord dette navn. Eskimoer blev siden brugt af de hvide opdagelsesrejsende om de arktiske folkeslag.

Eskimo-navnet til is stammer oprindeligt fra den amerikanske is-klassisker »Eskimo Pie«, der går helt tilbage til 1920'erne. Siden er »Eskimo« blevet et gængs navn til en vanille ispind med chokolade-overtræk.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?