12. juli 2020
Kranføreren kan strække ben på bagbroen, hvis han trænger til det i løbet af sin otte timer lange arbejdsdag i styrehuset på tårnkranen. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Kranføreren kan strække ben på bagbroen, hvis han trænger til det i løbet af sin otte timer lange arbejdsdag i styrehuset på tårnkranen. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Kranførerens vilde udsigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Kranførerens vilde udsigt
Frederikssund - 05. juni 2020 kl. 19:19
Af Maj-Britt Holm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jan Bertholdsen arbejder i 55 meters højde som kranfører på byggeriet af højhuset på Falkenborgvej i Frederikssund, skriver Frederiksborg Amts Avis.

En rød byggekran kan i øjeblikket ses fra det meste af Frederikssund by. Styrehuset i toppen af kranen er i øjeblikket Jan Bertholdsens arbejdsplads. Her sidder han som regel otte timer om dagen fra mandag til fredag. Han er kranfører på entreprenørselskabet NIMA A/S's byggeri.

Byggefolkene er lige nu nået til 6. etage på huset, som bliver byens højeste med i alt 41 meter, fordelt på 14 etager med tilsammen 70 lejelejligheder.

- Jeg har en fantastisk udsigt. Den er helt exceptionel. Jeg sidder og kigger ud over fjorden fra det højeste punkt i Frederikssund, fortæller Jan Bertholdsen, som er hyret til opgaven af NIMA A/S, er ansat hos Kranvikar og er fra Mørkøv på Vestsjælland.

For at komme til tops tager kranføreren en lille elevator og kravler resten af vejen til styrehuset, hvor der er »dejlig fred og ro«, som han beskriver det.

- Den eneste kontakt er, når jeg snakker over radiokontakten med folk på byggeriet. Nogle gange bruger de bare fingertegn - så det er dejligt stille og roligt. Jeg har en spilleradio kørende, og jeg hører hovedsaglig P4, beretter kranføreren.

Ifølge Jan Bertholdsen står en kollega, en såkaldt anhugger, nede på jorden og sætter krogen fast i forme og betonelementer, der skal løftes op til bygningsarbejderne.

- Så får jeg besked om, at nu må jeg gerne hejse, siger han.

Jan Bertholdsen har været kranførervikar i fem år. Han har taget kurser i at køre mobil kran og tårn- og svingkran, og han har arbejdet som kranfører i ni år på Kalundborg Havn.

Men han har også arbejdet som jord- og betonarbejder, været ude at sejle på langfart, arbejdet som anhugger på kraner i Norge og sågar været med til at bygge Storebæltstunnellen som borebisse.

Nu arbejder han pt. i 55 meters højde i Frederikssund, og selv om han ikke lider af højdeskræk, ville han helst arbejde i en bæltekran, der mest minder om en gravemaskine, så han kunne slippe for den lidt anstrengende tur op og ned i kranen hver dag.

- Jeg møder ind, så jeg er hejseklar klokken 7, når de skal starte på byggepladsen. Så sidder jeg der til fyraften, hvor jeg kravler ned. Frokosten spiser jeg deroppe. De kører nogle gange på skift, så jeg spiser ind imellem, når der er tid, forklarer han, som medbringer madpakke og kaffe på termokanden i styrehuset.

Men pladsen deroppe er slet ikke så trang, som man måske skulle tro, forsikrer han.

- Der er plads nok til, jeg kan rejse mig og gå lidt rundt. Styrhuse er rimelig store. Jeg kan også gå udenfor og strække ben og gå en tur på bagperronen, siger han med henvisning til den indhegnede bagbro, hvor betonklodserne hænger under.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?