14. april 2021
Den ældste i flokken er Smila (højre) på fem, der også er mor til Luna (midt). Yoki (venstre) er ikke biologisk, men hun passer perfekt ind alligevel, fortæller Christina. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Den ældste i flokken er Smila (højre) på fem, der også er mor til Luna (midt). Yoki (venstre) er ikke biologisk, men hun passer perfekt ind alligevel, fortæller Christina. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Christina har fundet verdens bedste løbemakkere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Christina har fundet verdens bedste løbemakkere

Det er blevet populært at gøre hunden til træningsmakker. Canicross hedder sporten. Og den er kommet for at blive.

Frederikssund - 24. februar 2021 kl. 09:49
Af Ea Lykke Schausen

Havde man spurgt Christina Fischer Christiansen for blot to år siden, om hun kunne forestille sig, at en hyggelig lørdag for hende i 2021 ville blive defineret som en "lille løbetur på små 20 kilometer" spændt bag tre store slædehunde, havde hun grint højlydt. Men det er nu engang sådan, hun i dag beskriver den perfekte lørdag.

"For to år siden kunne jeg ikke løbe tre kilometer. Og jeg kunne slet ikke se det fede i det. Men så fik jeg Luna, min anden hund, og hun var bare den bedste træningsmakker, man kunne ønske sig," fortæller Christina, der i dag er en aktiv canicrosser, som man kalder det, når man løber med sin eller sine hunde spændt for.

Aldrig haft et tættere bånd

Iført træningstøj, en varm hue, trailsko og et særligt bælte til at koble hundesnoren i, står Christina tre gange om ugen klar til en løbetur med sine tre hysky-blandinger, fem-årige Smila, Luna på to og et halvt år og det nyeste flokmedlem, tre-årige Yoki.

Det kan måske se voldsomt ud, og man kan hurtigt frygte for, at Christina nemt bliver revet med, hvis hundene udser sig en fasan eller hare, der skal jagtes. Og det er da også hændt mere end én gang, at hun er endt i grøftekanten. Det er dog det hele værd, for når de fire piger er på tur sammen, går det hele ofte op i en højere enhed.

"Vi løber langt, og vi løber langsomt. Vi stopper og nyder naturen, hundene bader i vandløbene, og vi holder drikkepauser. Men når vi løber, snoren er spændt ud og det bare er os og naturen - så er det bare det bedste nogensinde," beskriver hun og uddyber, at hun også tydeligt kan mærke, at det at dyrke sport med sine hunde har givet hende et bånd med dem, hun aldrig før har haft.

"Vi er jo makkere på en helt anden måde her. Og vi hygger, åh, hvor vi hygger os!"

Sport for alle

Christina er bestemt ikke den eneste, der har fundet glæden ved sport sammen med sine firbenede bedste venner. Den første løbeklub for hunde og mennesker, HPM Dirty Paws, opstod i foråret, og siden da er flere og flere lokalafdelinger stødt til. Herunder en klub i Nordsjælland, der har omkring 250 medlemmer - heraf en kerne på godt 30, der kommer regelmæssigt.

"Jeg tror, at det her med, at vi er en klub for alle, det har manglet. Løbeklubber for hund og ejer har hidtil primært været klubber for slædehunde. Men hos os, der er alle velkomne. Vi har alt lige fra de hurtigt løbende ridgebacks til de store grand danois over til de helt små yorkshire terriere, såvel som tobenede medlemmer i alle aldre," fortæller tovholder Line Sidelmann Brinch, der selv løber med sin snart fire-årige Golden Retriever, Frida.

Line fortæller, at hun tror, den store tilslutning især skyldes, at dét med at træne med hunden såvel som andre løbere, det giver en motivation, man ellers ikke får.

"De fleste kender jo det med, at det er nemmere at tage sig sammen til at træne, når man har en at gøre det med. Og her er makkeren jo en, man i forvejen bor med, og det tror jeg, motiverer folk," siger hun og fortsætter: "Og når man så ser, hvor glad hunden er, når den løber der og hopper med rumpen, så kan man mærke, man gør noget godt, ikke bare for sig selv, men også for hunden, og det tror jeg, kan være med til at motivere rigtig meget, fordi hunden går hen og bliver en støtte i træningen."

Sundt for alle parter

Den støtte, hund og ejer kan give hinanden under en træning, er yderst positiv, fortæller dyrlæge Mie Pedersen fra Rørbæk Dyreklinik i Lille Rørbæk.

"Selvfølgelig skal hunden trænes op til det, og der skal tages hensyn til skavanker og alder. Men jeg er sikker på, de fleste hunde ville have glæde af sådan en sport. Og det, at det er en sprot, hvor man bevæger sig sammen, hund og ejer, det er jo kun en fordel," siger hun.

Det har dog ikke været de store flokture for flere hunde og ejere, den helt nye løbeklub, HPM Dirty Paws Nordsjælland, har nået på. Under Corona-nedlukningen har klubben været noget begrænset, da det ikke har været muligt for dem at mødes og træne. I stedet har klubben opfundet en såkaldt "Nordsjællands Safari", hvor de to og firbenede løbere hver uge skal finde en ny post, der er gemt et sted i den nordsjællandske natur.

"Det handler om at holde fællesskabet ved lige. Og når vi har de her poster, folk skal finde, så åbner det en dialog på vores Facebook-side, hvor folk viser, når de har fundet posten eller aftaler at mødes for at jagte den," fortæller Line Sidelmann Brinch om konceptet.

Denne uge er posten ved Frederikssund Museum, Færgegården, ligesom den før har været både i Farum, Allerød, Lynge, Egedal og mange andre steder i regionen.

1382458
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?