10. august 2020
Kronprinsesse Marys Bro fik sit navn i en navnekonkurrence, hvor 43 personer kom med samme forslag, i 2015. Foto: Kenn Thomsen
Kronprinsesse Marys Bro fik sit navn i en navnekonkurrence, hvor 43 personer kom med samme forslag, i 2015. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan fik Marys Bro sit navn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan fik Marys Bro sit navn
Opdateret 27. september 2019 kl. 23:03
Frederikssund - 27. september 2019 kl. 22:10
Af Maj-Britt Holm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kronprinsesse Marys Bro fik sit navn i en navnekonkurrence, som daværende transportminister Magnus Heunicke (S) udskrev i april 2015.

arrow Læs også: Over broen på ét hjulede cykler

Broer i Danmark opkaldes traditionelt efter det geografiske sted, den ligger, eller efter en kongelig person. Seneste navngivelse af en bro var Øresundsbroen i 2000. Man skal helt tilbage til 1963 for at finde den seneste bro, der fik et kongeligt navn, hvilket var broen over Guldborgsund, som fik navnet Kong Frederik IX's Bro.

For at engagere borgerne i navngivningen søsatte Vejdirektoratet en navnestafet, der kom rundt på begge sider af Roskilde Fjord, nemlig hos entreprenørselskabet Bang Nielsen A/S i Gerlev, blandt elever og ansatte på daværende Skuldelev Skole, der siden har skiftet navn til Fjordlandsskolens afdeling Skuldelev, og på katalysatorfabrikken Haldor Topsøe i Frederikssund. Men alle og enhver kunne deltage i konkurrencen og komme med forslag.

Dommerkomitéen i navnekonkurrencen var formand for Stednavneudvalget på Københavns Universitet, Bente Holmberg, Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen og Vejdirektoratets daværende direktør Per Jacobsen.

447 personer deltog i konkurrencen, og af dem havde hele 43 foreslået Kronprinsesse Marys Bro. Blandt dem blev folkeskolelærer Rasmus Olssen fra Frederikssund udtrukket som vinder af præmien på 5000 kroner, han fik overrakt af daværende transportminister Hans Christian Schmidt (V) i november 2015.

Blandt øvrige navneforslag var Frederikssundbroen, Sjællandsbroen, Bifrost, Minibælt, Kølholmbroen, Prinsesse Isabellas Bro, Tørslev Hage Broen, Fjordbroen og Haldor Topsøes Bro - og i den pjattede afdeling Prinsgemal Henriks Bro.

arrow Politiet er på plads ved broåbning
28. september 2019 kl. 08:28 Opdateret: kl. 08:29
arrow Over fjorden med Frederik og Mary
28. september 2019 kl. 02:49 Opdateret: kl. 06:46
arrow Marys bro baner Nemligs vej til Herred
27. september 2019 kl. 19:09 Opdateret: kl. 13:39
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?