3. august 2021
Fra venstre: Agnete og Valter Simonsen fra JAS samt Leif Erlandsen, Ole Find Jensen og Knud Alling fra Mathisens Fond. Fonden har givet penge til et nyt skilt til teaterbygningen i Jægerspris. Foto: Henrik Helmer Petersen
gallery icon

Se billedserie

Fra venstre: Agnete og Valter Simonsen fra JAS samt Leif Erlandsen, Ole Find Jensen og Knud Alling fra Mathisens Fond. Fonden har givet penge til et nyt skilt til teaterbygningen i Jægerspris. Foto: Henrik Helmer Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt skilt var for dyrt - så kom hjælpen fra fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nyt skilt var for dyrt - så kom hjælpen fra fortiden
Frederikssund - 08. april 2021 kl. 05:55
Af Henrik Helmer Petersen

Jægerspris Amatør Scene har brugt coronatiden til at friske facaden op. Et nyt skilt var der ikke råd til. Hjælpen kom fra fortiden.

Jægerspris Amatør Scene har hen over efteråret gennemgået en tiltrængt renovering af den gamle teaterbygning på Møllevej i Jægerspris. Teatersalen er blevet isoleret, murværket er blevet repareret, og hele bygningen er blevet malet.

Agnete og Valter Simonsen fra bestyrelsen for teatret fortæller, at det har kostet i nærheden af 240.000 kroner at renovere og forskønne den gamle teaterbygning.

160.000 kroner for isoleringen, 40.000 kroner for murerarbejdet og omkring 40.000 kroner for malerarbejdet.

De 240.000 kroner har teateret selv finansieret.

Drømte om skilt

- Vi drømte også om at få et nyt skilt ud mod vejen på facaden af teaterbygningen, men vi syntes, det var en luksus, og vi havde ikke selv pengene til det, fortæller Valter Simonsen.

Så fik han og Agnete og resten af bestyrelsen en god ide, og takket være et lokalt gårdejerpars gavmildhed i begyndelsen af 1970'erne har Jægerspris Amatør Scene, JAS nu fået et elegant og meget iøjefaldende rødt skilt på teaterbygningen.

- Det er virkelig flot, glædes Agnete og Valter Simonsen, begge 75 år.

Teater på 41 år

De var med til at etablere Jægerspris Amatør Scene for 41 år siden, og da den gamle biograf lukkede i Jægerspris, overtog de først salen og siden hele bygningen, hvor glade amatører, voksne som børn i mange år nu har sat forestillinger op.

Jægerspris Amatør Scene er en selvejende institution, der løber rundt med et årligt budget på 650.000 kroner. De 200.000 kroner får JAS fra kommunen, der støtter, at Jægerspris Amatør Scene laver teater med børn og unge i forskellige aldersgrupper. Resten af pengene tjener JAS selv via billetindtægter og medlemskontingenter.

- De fleste år har vi overskud og kan spare noget op, og på den måde har vi råd til jævnligt at renovere bygningen og købe nye ting, fortæller Agnete Simonsen, der er næstformand i bestyrelsen for teateret.

Coronalukket

Som så mange andre ting har Jægerspris Amatør Teater som følge af coronarestriktioner også måttet indstille aktiviteterne i det meste af 2020, og endnu er det uvist, hvornår Jægerspris Amatør Scene igen kan invitere et publikum indenfor.

Agnete og Valter Simonsen, henholdsvis tidligere skolelærer på Skolen ved Kæret og IT-mand i Tryg, slår fast, at de glæder sig til at åbne.

Takker tidligere gårdejere

Nu er skiltet på plads, og det kan Agnete og Valter Simonsen takke tidligere gårdejer Povl Mathisen og hans frue Krestine Mathisen for.

- De havde ingen børn, og på deres gamle dage valgte de at testamentere deres formue til en fond, Gårdejer Povl og Krestine Mathisens Fond, hvis fornemste formål er at støtte sociale og kulturelle ting i Jægerspris.

Det fortæller advokat Leif Erlandsen, der selv er født og vokset op i Over Dråby i Jægerspris. Han fik til opgave at etablere Mathisens Fond i 1973, og han har fra sit advokatkontor i Frederikssund administreret den siden.

Fond på seks millioner

I dag med tidligere borgmester i Jægerspris og Frederikssund, Ole Find Jensen og tidligere filialbankdirektør i Nordea i Jægerspris, Knud Alling som bestyrelsesmedlemmer i den godgørende fond.

Leif Erlandsen, Ole Find Jensen og Knud Alling fortæller, at fonden har en formue på seks millioner kroner, og at renterne af de penge hvert år gives til gode formål lokalt.

- Selv i disse tider med meget små renter, lykkes det Nordea at forrente pengene med tre procent. Det er tæt på 200.000 kroner, som fonden årligt kan uddele til sociale og kulturelle ting i Jægerspris, forklarer Ole Finn Jensen.

35.000 kroner

- Nogle ting støtter vi med bare få tusinde kroner, andre ting får større beløb. Nogle beløb fører vi over til efterfølgende år, supplerer Knud Alling.

Det er Mathisens Fond, der har betalt det nye skilt på facaden af Jægerspris Amatør Scene.

- Det har kostet 35.000 kroner, og vi er meget glade for det. Vi er i den grad klar til at åbne teatret og byde indenfor, fastslår Agnete og Valter Simonsen.

Film under krigen

Advokat Leif Erlandsen administrerer Gårdejer Povl og Krestine Mathisens Fond, hvis formål er at støtte sociale og kulturelle ting i Jægerspris. Fonden har støttet Jægerspris Amatør Scene, JAS flere gange, og fonden har netop givet 35.000 kroner til et nyt skilt på teaterbygningen på Møllevej.

Leif Erlandsen husker første gang, han blev underholdt i bygningen på Møllevej i Jægerspris.

Her var i mange år biograf.

- Jeg kom her første gang, inden jeg i 1945 begyndte i skole. Formentlig var det i 1943, at jeg så min første film her, siger han og fortæller:

- Det var den svenske film Landevejskroen, hvor Edward Persson synger »Jag har bott vid en landsväg i hela mit liv.« Det var en stor oplevelse.

Under krigen

Historien fortæller, at den tidligere biograf i bygningen åbnede i 1950.

- Måske åbnede den før, eller også var det en omrejsende filmforevisning, der spillede en film i det store lokale, der i helt gamle dage var et tømrerværksted, mener Leif Erlandsen.

Han husker turen fra barndomshjemmet på Dråbygaard på Møllevej i Over Dråby.

- Far og mor spændte hesten for ponyvognen, og så kørte vi de to kilometer og så filmen. Det var mit livs første biograftur. Jeg husker det meget tydeligt.

- Siden kom jeg har tit med kammerater fra Over Dråby. Vi samledes alle drenge i Over Dråby, fem-seks stykker, og så gik vi de to kilometer og så en god film, fortæller Leif Erlandsen

1382458
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?