14. oktober 2019
1. spadestik til Vinge Centrum blev taget i efteråret 2017, men aftalen faldt til jorden , og nu er et nyt udbud på vej.  Foto: Allan Nørregaard
1. spadestik til Vinge Centrum blev taget i efteråret 2017, men aftalen faldt til jorden , og nu er et nyt udbud på vej. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal der fremdrift i Vinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal der fremdrift i Vinge
Frederikssund - 04. februar 2019 kl. 19:02
Af Maj-Britt Holm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De omkring 100 beboere i Vinge har nu udsigt til at blive flere indbyggere i deres by, idet Frederikssund Kommune forbereder en ny udbudsproces for flere kommunalt ejede arealer i Vinge.

På et lukket møde har et stort byrådsflertal besluttet, at en køber skal forpligte sig til at købe mindst 22.000 byggeretsmeter, svarende til cirka 220 boliger, indenfor de tre områder Vinge Centrum samt delområde A og delområde B ved Deltakvarteret. Det er et noget mere beskedent areal end de 150.000 etagemeter, som var omfattet af AP Pension og kommunens aftale tilbage i 2017 - en aftale, der kollapsede under stor opmærksomhed og skabte et gevaldigt hul i kommunekassen på grund af mistede indtægter.

En fremtidig køber skal desuden - i samarbejde med Frederikssund Kommune - revidere helhedsplanen fra 2013 for stationsområdet, så der tages højde for byggeriet af den kommende station og adgangsvejene. Det indledende arbejde med sidstnævnte er pt. i EU-udbud, efter at byrådet satte 28 millioner kroner af til formålet før jul.

- Jeg synes, det er dejligt, at vi nu kan stå sammen om at komme i gang med at udbyde nye byggeretsmeter i Vinge. Det er gamle visioner og forudsætninger, vi har kørt med i rigtig lang tid, og som blev stoppet, men nu fortsætter igen, så vi kan komme videre med at få jorden solgt, siger Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V), der forventer, at Banedanmark går i gang med at bygge Vinge Station i år, og at staten tager fat på at opføre et nyt planlagt fællesmagasin til Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet.

Forligspartierne bag transportaftalen, der har øremærket 55 millioner kroner til Vinge-stationen, har forlangt, at der er fremdrift i byprojektet, og det er der, mener borgmesteren.

- Det er lidt et spørgsmål om hønen eller ægget. Forligskredsen har ikke krævet et vist antal boliger, men har sagt »Nu bygger vi stationen«, og vi har sagt: »Kommunen skal nok sørge for fremdrift«. Det her er et led i, vi viser, at der er fremdrift, og vi er også forpligtet overfor hinanden og beboerne til at få bygget en station. Byrådet har sendt et klart signal om, at vi vil Vinge. Vi tager ét skridt ad gangen, uden at vi dermed har givet køb på vores ambitioner om en ny by, der bygger på værdier som nærhed, natur og bæredygtighed, siger borgmester John Schmidt Andersen.

Udviklingen af Vinge tager stadig udgangspunkt i de oprindelige tanker og ideer fra Henning Larsen Arkitekternes helhedsplan fra 2013. Men det prisbelønnede stationsprojekt bliver næppe ud i livet, så dele af helhedsplanen skal opdateres og godkendes af byrådet.

I sommeren 2018 gennemførte Frederikssund Kommune en åben markedsdialog for at afdække interesserede investorers ønsker og forventninger til muligt byggeri i Vinge, og udbuddet lægger op til, at især større investorer kan finde udbuddet interessant. Købstilbud skal forelægges byrådet til godkendelse.

På den åbne del af byrådets møde valgte et byrådsflertal desuden, at kommunen fremover skal eje og drive Vinges grønne byfælled, Det Grønne Hjerte, og at der skal etableres en stor fælles grundejerforening, Vingeforeningen, som skal stå for fælles aktiviteter i Vinge og påtage sig opgaver inden for anlæg, drift og arrangementer med fælles interesser. Kontingentet bliver fem kroner i 2019-priser per byggeretsmeter per grundejer.

Inden udbuddet kan ske, skal byrådet på sit møde i februar tage stilling til en sag om indfrielse af kommunens lån til jordkøb i Vinge i forbindelse med videresalget af arealerne.

Der er iøvrigt stort set udsolgt af de grunde, der har været udbudt til salg i Vinge. Kommunen tilbagekøbte i foråret 2018 flere grunde i Deltakvarteret. Men nu er der kun en parcel til rækkehuse og en enkelt parcelhusgrund tilbage.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede