25. september 2021
Nina Launbøl Hansen stiftede Plan Bi i 2015 med det formål at redde og udbrede vilde bier i den danske natur.
gallery icon

Se billedserie

Nina Launbøl Hansen stiftede Plan Bi i 2015 med det formål at redde og udbrede vilde bier i den danske natur.
Foto: Victor Viemose Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nina kæmper for de vilde bier: Hvis de uddør, kommer de ikke tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nina kæmper for de vilde bier: Hvis de uddør, kommer de ikke tilbage

Siden begyndelsen af december har Plan Bi hver dag en pop-up-shop i Bygaden i Gerlev, der byder på bihoteller og frøblandinger til vilde blomster. Foreningen kæmper for at fremme biodiversitet ved at give bedre forhold til vilde bier.

Frederikssund - 22. december 2020 kl. 11:06
Af Victor Andersen

Selvom at hun kæmper for de vilde bier, er arbejdet i Plan Bi ikke nogen bibeskæftigelse for Nina Launbøl Hansen.

Hun er oprindeligt uddannet journalist, og har arbejdet både for TV Avisen og som havejournalist for et ugeblad, og det var i sidstnævnte stilling, at hun fik øjnene op for en sag, der skulle blive hendes hjertebarn. Kampen for de vilde bier.

Lokalavisen møder Nina Launbøl Hansen i hovedgaden i Gerlev på Hornsherred i et gammelt pizzeria overfor kirken. Det er her, at Plan Bi i hovedparten af december driver en pop-up-shop.

Verdens mindste naturorganisation, som Plan Bi kalder sig selv, sælger normalt kun sine produkter, herunder bihoteller og blomsterfrøblandinger, på nettet og på stande på markeder. Men da et julemarked på Midtsjælland blev aflyst, sadlede Nina Launbøl Hansen om og rykkede 'standen' ind i det nedlagte pizzeria.

Det er eftermiddag og mørke, regnholdige skyer hænger tungt over Hornsherred. Nina Launbøl Hansen har knapt fået sat de to markedsflag med Plan Bi's logo op, før en kunde fra købmanden inde ved siden af henvender sig.

Manden vil gerne forhøre sig om forskellen mellem to arter af bier, og svaret, han får, kan ikke beskyldes for at mangle detaljer. Nina Launbøl Hansen har sat sig ind i tingene.

De mørke skyer giver slip på regnbeholdningen, og vi søger indenfor. Kort efter dukker dagens første kunde op. En dame køber flere poser af blomsterfrø og bestiller samtidig et foredrag om vilde bier.

"Det er ikke, fordi der er noget kæmpe salg her i butikken. Det meste foregår stadig over nettet. Men jeg synes, det er så utroligt vigtigt, at vi kommer ud og får snakket med mennesker om de her emner," siger Nina Launbøl Hansen.

Der er kamp om føden

Det var i sin research som havejournalist, at Plan Bi's stifter begyndte at interessere sig for biodiversitetskrisen, og hvordan vilde bier spiller ind i økosystemet.

"Det gik op for mig, at der var rigtigt mange biarter, som var truede. I mine øjne er biodiversitetskrisen værre end klimakrisen. Hvis først arter uddør, så kommer de ikke igen. Men bier kan være det damplokomotiv, der fører an i udviklingen af biodiversiteten herhjemme," siger Nina Launbøl Hansen.

Vilde bier adskiller sig fra honningbier ved, at de ikke producerer honning, men kun skaffer mad til sig selv og deres afkom. Alligevel spiller de en væsentlig rolle, når det kommer til at bestøve planter.

Problemet er ifølge Plan Bi, at honningbierne er en trussel mod de vilde bier, når de skal kæmpe om den samme føde.

Et studie fra Lunds Universitet fra 2016 viste, at honningbier udkonkurrerer de vilde bier, når de skal deles om føden i samme naturområde. Det skyldes blandt andet, at honningbier har en længere rækkevidde, når der kommer til at flyve ud og skaffe føden.

Derfor arbejder Plan Bi for at plante flere og mere varierede blomster til bierne, ligesom bihotellerne skal give eksempelvis de hulboende solitære bier bedre mulighed for at lægge æg.

"Hvis vi gør noget for insekterne, så gør vi også noget for fuglene og øvrige dyr, for insekterne er et af de første led i fødekæden. Det er her, vi skal starte, hvis vi vil gøre noget for biodiversiteten," siger Nina Launbøl Hansen.

- I'm still the bee bitch

Med 500 medlemmer og over 17.000 følgere på Facebook er der opbakning til Plan Bi's budskab. Organisation har desuden optrådt i blandt andet Go' Morgen Danmark, TV2 Nyhederne, P4 og P1, samt en række gange i vores søsteravis, Frederiksborg Amts Avis.

I organisationens bestyrelse sidder ud over Nina Launbøl Hansen byrådsmedlem i Frederikssund Kommune, Poul Erik Skov Christensen, kasserer Helle Koch, iværksætter Christian Christensen og formand og IT-programmør Martin Enevoldsen.

Et bredt felt af kompetencer, som er gavnligt at have, når Plan Bi skal have deres stemme hørt i politisk sammenhæng.

Plan Bi kæmper nemlig imod det, organisationen ser som en favorisering af honningbier i den danske natur.

"Vi er imod, at man opstiller bistader i beskyttede naturområder, da honningbien essentielt er et landsbrugsdyr, og de lever af samme pollen og nektar som vilde insekter," siger Nina Launbøl Hansen.

"Der er en grund til, at vi har fiskekvoter, og at jægere skal have jagttegn. Vi så gerne, at man på samme måde opstillede nogle begrænsninger for udbredelsen af honningbier," tilføjer hun.

Senest har Plan Bi arbejdet på at blive en del af interesserentgruppen bag de 15 naturnationalparker, som regeringen og dens støttepartier blev enige om at afsætte 888 millioner kroner til i begyndelsen af december.

Indtil videre er den proces sat på hold af corona-krisen. Men Plan Bi giver ikke op.

"Det er fem år siden, at vi startede Plan Bi. And I'm still the bee bitch. Det er stadig mig, der render rundt og sparker de andre over skinnebenene. Vores budskab falder ikke i god jord alle steder, specielt ikke hos biavlerne, men vi bliver ved med at kæmpe," siger Nina Launbøl Hansen.

1382458
Stemmer du til kommunalvalget i år?