20. september 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minister efter brutalt overfald: Gå efter flest mulige udvisninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Minister efter brutalt overfald: Gå efter flest mulige udvisninger

Anklagemyndighed burde have sendt sagen videre til Statsadvokat, da dommere afviste udvisning

Frederikssund - 14. september 2021 kl. 09:50
Af Henrik Gregersen

Anklagemyndigheden hos Nordsjællands Politi har fået et gevaldigt rap over fingrene af både Statsadvokaten for København samt Rigsadvokaten.
Det er sket, efter to mænd med udenlandsk baggrund, trods tidligere domme, der blandt andet indebar advarsler om udvisning, ikke blev udvist, da de tidligere på året blev dømt for blandt andet et groft overfald på Frederikssund Station.

Anklagemyndigheden i Nordsjællands Politi sendte nemlig ikke sagen videre til Statsadvokaten efter dommen, da man skulle vurdere, om anklagemyndigheden skulle anke sagen.

Og det burde være sket, fremgår det af et svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Peter Skaarup (DF).

” Henset til karakteren af den aktuelle dom for grov vold i gentagelsestilfælde sammenholdt med de tiltaltes tidligere domme for vold, og det forhold at både tiltalte 1 og 3 begge tidligere har modtaget to advarsler om udvisning, er det Statsadvokaten i Københavns opfattelse, at dommene burde have været forelagt for statsadvokaturen med henblik på en drøftelse af ankespørgsmålet. Statsadvokaten har indskærpet over for Nordsjællands Politi, at sagen burde være forelagt.”

Rigsadvokaten, der er landets øverste anklagemyndighed når frem til samme resultat og har ”noteret sig, at dette er indskærpet over for politikredsen,” hedder det i svaret.

Samtidig gør Nick Hækkerup det klart, at anklagemyndigheden i vides muligt skal gå efter udvisning af dømte – og at sagerne skal følges helt til dørs.

”Det er regeringens klare holdning, at udlændinge, der begår kriminalitet, skal udvises i videst muligt omfang. Jeg har i den forbindelse noteret mig, at anklagemyndigheden løbende har fokus på behovet for at iværksætte yderligere tiltag, der skal sikre, at anklagemyndigheden nedlægger påstand om udvisning i alle sager, hvor der er grundlag for det, og at relevante domme ankes.”

I svaret oplyser Nick Hækkerup endvidere, at man i fire politikredse i en periode skal ”forelægge alle sager, hvor anklagemyndigheden ikke i fuldt omfang har fået medhold i udvisningspåstanden i 1. instans, for de regionale statsadvokater.”

Det betyder i praksis, at hver gang en sag ved byretten ender uden en udvisningsdom, som anklagemyndigheden har ønsket, skal sagen sendes videre fra politikredsens advokatur til statsadvokaten, der skal tage stilling til, om man i givet fald kan få et andet resultat i landsretten.

” Det er vigtigt for mig, at vi får prøvet spørgsmålet om udvisning fuldt ud i alle sager, hvor der er grundlag for det. Jeg ser derfor meget frem til at modtage resultaterne af anklagemyndighedens forelæggelsesordning i begyndelsen af 2022, så vi har grundlag for at vurdere, om der er behov for yderligere tiltag på området,” konstaterer ministeren.

Sagen Kort:

13. oktober 2020 blev en 35-årig mand overfaldet, sparket, slået og stukket med kniv, da han opdagede en gruppe unge, der var i færd med at stjæle hans cykel.

En af de fire gerningsmænd var på gerningstidspunktet under den kriminelle lavalder, mens de tre øvrige blev tiltalt for grov vold i gentagelsestilfælde og trusler på livet, ”idet de tiltalte flere gange stak den forurettede med en kniv, ligesom de tiltalte tog halsgreb og flere gange slog og sparkede den forurettede på kroppen og i hovedet, hvorefter de tiltalte fremsatte trusler mod den forurettede.”

De blev dømt i sagen i foråret.

Alle fire tiltalte var tidligere straffet. Tiltalte 1 og 3 havde tidligere fået advarsler efter udlændingelovens § 24 b.

For tiltalte 1 blev straffen fastsat til 1 år og 2 måneders ubetinget fængsel samt en advarsel om udvisning.

Tiltalte 3 blev idømt 1 års ubetinget fængsel samt en advarsel om udvisning.

1382458
Synes du, at kommunen er der for dig?