21. januar 2021
Foto: AdobeStock
Foto: AdobeStock
Foto: Octavian - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mindeord for Rolf Johnsrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindeord for Rolf Johnsrud
Frederikssund - 08. januar 2021 kl. 11:27

Endnu en viking er draget over Bifrost. Rolf Johnsrud er sovet ind efter kort tids sygdom den 30. december 2020. Rolf blev 84 år og boede i de sidste år på omsorgscentret Tolleruphøj.

Vikinger er for mange af os kendt som barske og krigeriske mænd, der drog i viking for at vinde hæder og rane guld. Men de medbragte ikke kun våbenføre mænd på deres skibe. De medbragte også skjalden, for hvem skulle ellers fremføre beretningerne om sejre, hæder og ære. Skjalden var den, der dokumenterede vikingernes færd både ude og hjemme.

Rolf var en sådan skjald - både i bogstavelig forstand, da Rolf optrådte som skjald i forestillingen Roar og Helge i 1995, og i mere nutidig forstand som fotograf i Vikingespillet. Rolf dokumenterede Vikingespillets færd, ligesom han på sin egen stille og diskrete måde tog masser af fotos både fra prøver på scenen og af vikingelivet bag scenen.

Rolf var spillets fotograf før digital fildeling og hundredvis af billeder på Facebook blev normalt. Rolf fremkaldte de mange billeder og viste dem frem med glæde og stolthed i blikket til de vikinger, der var på billederne. Det var hans gave til vikingerne. Man kunne så bestille en kopi af billederne, og hvis man var rigtig sød, så fik man stukket billedet i hånden med et varmt smil.

Rolf havde altid tid til en snak, og gennem kameralinsen kendte Rolf næsten alle vikingerne og omvendt. Da Rolf flyttede ind på Tolleruphøj i 2018 overlod han 8-10 albums med alle de dejlige vikingefotos til Vikingespillet. En gave som er af stor værdi for Vikingespillets fortællinger til de næste generationer.

Rolf hørte til i hytten Freja på Gimle Torv, og han var en aktiv viking. Udover at stå på scenen, havde Rolf en tid i billetsalget, og han var også guide i en årrække. Rolf var med på flere store udenlandsrejser med Vikingespillet, og han skrev tekster til vinterrevyen og deltog selv et par år i revyen. I sandhed en aktiv viking.

I 2016 gik Rolf på vikingepension efter omkring 25 aktive år som viking, men han mødte stadig op og hyggede sig med gamle vikingevenner, blandt andet til Vikingespillets årlige senioraften. Et af de sidste minder vikingerne har med Rolf, var i december 2019, hvor Vikingespillets vølvekor sang for beboerne på Tolleruphøj. Rolf var frisk og i fantastisk humør og nød helt åbenlyst at være sammen med vikinger i 'eget hus', og han fortalte om de mange minder og personer på Vikingepladsen.

Rolf var måske nok en lidt stille person ved første øjekast, men han vil blive husket for sin humor og mange gode, 'tørre' og rammende bemærkninger og holdninger. Rolf drager nu op til gode vikingevenner i Valhal, men mindet om Rolf vil leve videre i vores fortællinger og igennem Rolfs mange billeder.

Æret være Rolfs minde - år og fred.

Camilla Dupont
Formand for Frederikssund Vikingespil

Rolf Johnsrud bisættes fra Oppe Sundby Kirke kl. 11 onsdag den 13. januar.

1382458
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?