10. juli 2020
DMI kan nu med en ny stormflodsmodel forudsige, hvornår kraftig forhøjet vandstand fra Roskilde Fjord, Isefjorden og to jyske fjorde kulminerer, så beredskab og borgere kan væbne sig bedst muligt.
DMI kan nu med en ny stormflodsmodel forudsige, hvornår kraftig forhøjet vandstand fra Roskilde Fjord, Isefjorden og to jyske fjorde kulminerer, så beredskab og borgere kan væbne sig bedst muligt.
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mere præcise stormflodsvarsler fra DMI

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mere præcise stormflodsvarsler fra DMI
Opdateret 28. november 2019 kl. 10:52
Frederikssund - 28. november 2019 kl. 07:32
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er godt nyt til beredskaber og borgere, som gang på gang må i aktion for at beskytte ejendomme, når stormvejr forårsager kraftig forhøjet vandstand langs kysterne i Roskilde Fjord, Isefjorden, Randers Fjord og Mariager Fjord.

DMI har nemlig styrket sin stormflodsmodel for de fire udvalgte fjorde og kan fremover give en bedre prognose, når ødelæggende vandmasser melder deres ankomst, fremgår det af en pressemeddelelse fra DMI.

Efterår og vinter er højsæson for forhøjet vandstand og stormflod med ofte store skader til følge. Det stiller store krav til præcise prognoser og varsler, så borgere og beredskab kan væbne sig bedst muligt.

- Det er afgørende, at vi kan forudsige de ødelæggende vandmassers ankomst med højest mulig præcision. Det giver beredskaberne bedre mulighed for at opstille watertubes og sandsække, ligesom vi kan varsle borgere, så de selv kan reagere. Derfor har vi lagt en del kræfter i at gøre vores stormflodsmodel mere præcis, så vi bedre kan forudse hvor og med hvilken hast, vandet bevæger sig mod land, siger Kristine Skovgaard Madsen, daglig leder for oceanografi og oversvømmelse ved DMI, som oplyser, at beredskaberne i de pågældende områder er blevet orienteret om den nye stormflodsmodel.

Vandet skal mødes i tide

DMI's stormflodsmodel beregner ændringen i vandstanden på baggrund af data om vind og vejr og ud fra fysiske ligninger for havets bevægelse. Det kræver præcis viden om kystlinje og dybdeforhold at lave en god model. I de fire udvalgte fjorde er der kommet en bedre kortlægning af kystlinjerne, så DMI kan beregne tidspunkt og vandhøjde mere præcist.

Roskilde Fjord har været en særlig udfordring. Her er stormflodsmodellen blevet opdateret med bedre data om dybden, sejlrender og dæmninger i fjorden, ligesom DMI har øget »opløsningen« i vandstandsprognosen fra 900 til 300 meter.

- De nye data giver et mere detaljeret billede af vandmasserne. Det svarer lidt til, at vi har skiftet et ældre fjernsyn ud med et nyt og topmoderne med langt flere pixels og 3D-effekt. Det vil kunne spare både tid og penge, fordi beredskabet kan møde vandet i tide. Et godt eksempel er Roskilde Fjord, hvor DMI's stormflodsmodel typisk forudsagde kulminationen af højvande fem-seks timer for tidligt, fordi vi manglede data. Det er nu løst, forklarer Kristine Skovgaard Madsen, som oplyser, at DMI får data om, hvordan vandet bevæger sig, fire gange dagligt fra en supercomputer på Island og dermed er i stand til at udsende prognoser ligesom for vejret.

DMI varsler for forhøjet vandstand i op til 36 timer, før vandet kommer. På det tidspunkt er man som regel ret sikker på, hvordan stormen vil udvikle sig, hvilken bane lavtrykket vil tage, og hvor og hvornår vinden vil blive kraftigst.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?