25. juni 2021
Rækkehuse i to plan er på vej det sidste stykke ned mod fjorden langs J. F. Willumsensvej. Illustration: Frederikssund Kommune
gallery icon

Se billedserie

Rækkehuse i to plan er på vej det sidste stykke ned mod fjorden langs J. F. Willumsensvej. Illustration: Frederikssund Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lidt højere, men færre huse: Tommelfinger opad til rækkehuse og strandcafe i første parket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lidt højere, men færre huse: Tommelfinger opad til rækkehuse og strandcafe i første parket
Frederikssund - 06. maj 2021 kl. 07:15
Af Henrik Helmer Petersen

Det er en af byens mest attraktive grunde lige ned til fjorden, der nu planlægges bebygget med rækkehuse, erhverv og en strandcafe.

Bi-Lidt grunden, den godt 4000 kvadratmeter store og meget attraktive grund på Strandvej 2 i hjertet af Frederikssund, hvor færgekroen Bi-Lidt lå, har stået tom i godt 15 år.

På den store del af grunden øst for Strandvej skal der bygges halvanden eller to-etagers rækkehuse. På det mindre areal ned til vandet, hvor der ligger en grill i dag, skal der opføres en strandcafe og erhvervsbygning med relation til fritidsinteresser ved vandet.

Positiv tilkendegivelse

Sådan har entreprenør og ejer af grunden Thomas Jørgensen præsenteret kommunen for projektet, og på det forgangne møde i kommunens Plan- og Miljøudvalg vendte politikerne tommelfingrene opad til planerne. Dog med visse justeringer. Med dem går forvaltningen i kommunen nu i gang med at udarbejde en lokalplan og et kommuneplantillæg, der muliggør byggeriet på grunden.

Thomas Jørgensen har ønsket at opføre 20 to-etagers rækkehuse bygget i fem klynger med fire rækkehuse i hver.

Lidt færre huse

Jørgen Bech (V), formand for Plan- og Miljøudvalget, fortæller, at såvel forvaltning som politikere i udvalget vurderer, at det bliver for bombastisk og vil tage for meget af fjordudsigten i området.

- I den lokalplan og det kommuneplantillæg, som vi nu sætter i værk, lægger vi op til, at antallet af rækkehuse skal reduceres med fem huse. Så der bliver tale om fem klynger med tre rækkehuse i hver, siger han.

Ønsket er blandt andet at det hus, der skulle have været tættest på J. F. Willumsensvej udgår af projektet, så fjordudsigten ikke ødelægges her.

To-etager ok

Thomas Jørgensen har præsenteret kommunen for flere forskellige tegninger af byggeriet. Også tegninger hvor rækkehusene er tegnet i halvanden plan. Det harmonerer nemlig med den nuværende kommuneplan.

Ifølge Jørgen Bech er det ikke så afgørende, om rækkehusene bliver i halvandet eller to plan.

- Der er to etager på begge typer huse, og det er mere et spørgsmål om byggestil. Har et halvandet plans hus saddeltag med høj rejsning, er det højere end et toplans hus med fladt tag eller saddeltag med lav rejsning, forklarer han.

På den baggrund er der lagt op til, at en kommende lokalplan åbner op for byggeri i to plan.

Der må ifølge den nuværende kommuneplan bygges i 8,5 meters højde på området.

Det vil man fastholde. Helt så enkelt er det dog ikke. For området ligger så tæt på fjorden, at der skal bygges stormflodssikkert.

Grund skal hæves

Jørgen Bech fortæller, at arealet derfor skal hæves til mindst 2,5 meter over normal vandstand i fjorden. Det vil i praksis sige, at der skal lægges jord på området, så arealet måske hæves en meter eller halvanden i forhold til det nuværende. På den måde vil et byggeri på 8,5 meter syne højere.

- Bliver andre huse i området på et tidspunkt revet ned for at bygge nyt, skal de grunde også hæves og byggerier stormflodssikres på den måde. Sådan er vilkårene, siger han.

På det mindre areal ned til fjorden, skal der bygges en strandcafe og en erhvervsbygning til aktiviteter, der relaterer sig til jorden. Det kan være hjemsted for en fiskeklub, en padleboardklub eller andet i den stil.

Kun en bygning ved vand

Her besluttede politikerne på det forgangne møde i Plan- og Miljøudvalget tilsvarende på anbefaling fra den kommunale forvaltning, at et kommende byggeri skal reduceres i omfang.

- Vi har besluttet, at der kun må bygges en bygning på det område, så en strandcafe og erhvervsbygning bygges sammen. Igen for at ikke at bebygge området for bombastisk og tage for meget udsigt, fortæller Jørgen Bech.

Han er glad for, at alt tegner til, at området nu bliver bebygget.

- Det er en gammel brandtomt, som har ligget som et åbent sår i mange år. Jeg synes, det er rigtig godt, at der nu bygges på arealet.

Nu går Teknisk Forvaltning i gang med at udarbejde en lokalplan og et kommuneplantillæg, der muliggør byggeriet med de justeringer, politikerne er enedes om. Når lokalplanen og kommuneplantillæg er klar, skal det i offentlig høring. Når det til sin tid er vedtaget politisk, kan bygherre søge om byggetilladelse og gå i gang.

1382458
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?