24. marts 2019
Klumpfisken, som 12-årige Ludvig fandt sammen med sine forældre i Kulhuse mandag, blev fundet død torsdag i Øresundsakvariet. Den skal nu bruges til forskning og formidling. Foto: Daniel Wittrup
Klumpfisken, som 12-årige Ludvig fandt sammen med sine forældre i Kulhuse mandag, blev fundet død torsdag i Øresundsakvariet. Den skal nu bruges til forskning og formidling. Foto: Daniel Wittrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Klumpfisk svømmer i danske farvande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Klumpfisk svømmer i danske farvande
Opdateret 10. december 2018 kl. 13:02
Frederikssund - 07. december 2018 kl. 16:06
Af Maj-Britt Holm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den lille klumpfisk, der blev fundet af en Slangerup-familie i vandkanten i Kulhuse mandag eftermiddag, er død hos Øresundsakvariet, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Men fisken levede ikke forgæves, for den vil sammen med andre af sine artsfæller blive brugt til forskning og formidling om den subtropiske fisk, som trækker til de nordiske farvande i sommerhalvåret for at søge føde.

Det oplyser akvariechef hos Øresundsakvariet, marinbiolog Jens Peder Jeppesen.

- Vi fandt klumpfisken død torsdag morgen. Jeg kan ikke helt forstå det, for den svømmede fint rundt aftenen før, hvor min datter og jeg snorklede i bassinet, og vi fik den også til at spise. Jeg troede, at den havde en chance, fortæller Jens Peder Jeppesen.

Klumpfisken fra Kulhuse havde ifølge akvariechefen slidt huden tynd på den ene side, formentlig da bølgerne var ved at skylle den ind på land ved Isefjorden, hvor familien Wittrup kæmpede i flere timer for at holde den ude i vandet.

- Med de skader kan den have haft svært ved at regulere sin saltbalance, og det kan også give infektioner, forklarer marinbiologen, som gætter på, at klumpfisken er gået ind i Isefjorden, hvor vandet var varmere end i havet, men det bliver koldere mod vinteren, og klumpfisk trives ikke under 15 grader, idet de bliver sløve og driver ind på stranden.

Akvariechefen glæder sig imidlertid over, at der på grund af den varme sommer formentlig vil være flere klumpfisk i vente. Den subtropiske fisk søger mod de nordiske farvande om sommeren, fordi der er mere føde at finde end i Middelhavet, og om efteråret svømmer den sydpå igen - lidt som trækfugle - og kan derfor findes blandt andet i Øresund på grund af de specielle hydrografiske forhold samt ved Nordkysten.

- Vi skal nok få de næste 20-30 klumpfisk i den kommende uger, lyder det håbefuldt fra Jens Peder Jeppesen, som fortæller, at Øresundsakvariet i 2014 fik beretninger om fund af 80-100 klumpfisk, hvor af akvariet fik 15 eksemplarer ind.

- En af dem overlevede, og den sendte vi til Nordsømuseet, som har plads til de store fisk. Der var den vokset fra 11 til 23 kilo på fire-fem måneder, siger han, som tilføjer med humor i stemmen, at Øresundsakvariet godt kan kalde sig »Klumpfisk Rescue Center«.

Den døde Kulhuse-klumpfisk, som er cirka 40 centimeter lang og vejer to-tre kilo, er nu kommet på frost. I vinterferien, når Øresundsakvariet genåbner efter en millionombygning, vil besøgende kunne følge med, når marinbiologer dissekerer afdøde klumpfisk af hensyn til forskning og formidling.

- Klumpfisk er helt fantastiske. Det er den eneste fisk, der har selvstændige nyrer, som iøvrigt er placeret samme sted som på mennesker, siger Jens Peder Jeppesen.

En klumpfisk kan blive over tre meter i diameter og komme til at veje omkring to tons.

Se klumpfisken svømme
Video: Øresundsakvariet

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede