16. januar 2021
Det begyndte med en alpaca, og nu har René Stendal, 37 år, og Søs Weische, 46 år, 12 alpacaer i folden i Skuldelev. Tilbuddet er at få lov at gå en tur med det særegne, lamalignende dyr. Det hedder Alpacawalk, og det er kendt fra udlandet. Foto. Henrik Helmer Petersen
gallery icon

Se billedserie

Det begyndte med en alpaca, og nu har René Stendal, 37 år, og Søs Weische, 46 år, 12 alpacaer i folden i Skuldelev. Tilbuddet er at få lov at gå en tur med det særegne, lamalignende dyr. Det hedder Alpacawalk, og det er kendt fra udlandet. Foto. Henrik Helmer Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hos Søs og René kan du gå med alpacaerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hos Søs og René kan du gå med alpacaerne
Opdateret 13. juli 2020 kl. 10:14
Frederikssund - 09. juli 2020 kl. 18:01
Af Henrik Helmer Petersen

I Skuldelev kan du gå en tur med en lille lama, en alpaca. Det er afstressende. Den historie fortæller Frederiksborg Amts Avis fredag.

Søs Weische og René Stendal har et særegent tilbud. Du kan gå med deres alpacaer. Alpacawalk hedder det, og det er kendt i udlandet.

En alpaca er en lille drøvtygger med en tyk lækker uldpels. Det er et husdyr fra Peru, og man kan med lidt god vilje kalde en alpaca for en lille lama.

Dem har Søs Weische og René Stendal 12 af på deres skønne landsted på Strandvejen i Skuldelev på Hornsherred.

- Kom og gå en tur med dem, lyder tilbuddet, som de har lanceret som et nyt, lille turistkoncept denne sommer.

- Alpacaer har deres egen personlighed. De er tillidsfulde, søde og særegne. I flere andre lande er Alpacawalk et kendt begreb. Det er sjovt, og det er også afstressende og en god oplevelse. Det bliver nogen steder brugt som terapi. Nu introducerer vi Alpacawalk på Hornsherred, fortæller Søs Weinche.

Hun og manden har også heste, høns, bier og kaniner, og de har også to små kænguruer, to såkaldte wallabyes.

På Søs og Renés landsted kan man spise sin medbragte frokost, og man kan få en særegen naturoplevelse, inden turen måske går videre ud af Skuldelev Ås eller ud til Fjorden.

Der har altid været dyr i Søs Weisches liv. Hun ler og siger:

- Da jeg mødte René på jobbet i et el-grossistfirma for 12 år siden, var jeg fraskilt og "mor" til et par heste og intet mindre end 24 køer. Jeg havde husdyrene med fra mit tidligere forhold. René tog det i strakt arm.

Parret købte gården i Skuldelev for ti år siden, de er blevet forældre til to, og for fem år siden fik Søs overtalt René til at få høns.

- Vi havde for længst sagt farvel til køerne. Nu skulle vi have høns. René var ikke meget for det. Men til en start skulle vi passe tre høns for en bekendt, og så endte vi med at overtage de tre høns. Sådan fik vi høns. I dag har vi 27, smiler Søs Weische.

Hun og René sælger æg ved en bod foran gården, og det er hønsenes skyld, at alpacaerne kom ind i familiens liv.

- Ræven tog jævnligt nogle høns, og det var frygteligt. Jeg tudede hver gang, mindes Søs.

Som elektriker ville René Stendal sætte el-hegn rundt om hønsegården, men Søs googlede sig til en bedre og mere naturlig måde at holde ræven væk på.

- Jeg læste, at flere havde succes med at holde alpacaer og høns sammen. Alpacaer er ideelle hyrdedyr. Kommer ræven, jager de ræven væk.

12 alpacaer
Sådan fik Søs Weische og René Stendal alpacaer. Til en start var René igen tilbageholdende, men Søs fik ham igen overtalt. De tre første uldtotter kom til landstedet i Skuldelev, og siden er flere købt til, og et par er avlet. Så Søs Weische og René Stendal i dag har 12 alpacaer i folden.

Tror man, at det kun er Søs, der er forgabt i dem, må man tro om igen. René har også tabt sit hjerte til de små lamalignende dyr.

- Det er kloge dyr, og det er dyr med helt deres egen personlighed. De er utrolig nysgerrige. I takt med, at de får tillid til én, kan man komme tættere på dem som væsener, fortæller han.

Med alpacaerne i folden har det ene taget det andet. Alpacaer skal klippes, og Søs Weische og René Stendal benytter en New Zealandsk-klipper, der hvert år kommer til Danmark for at klippe alpacaer og lamaer.

Garn og dyner
Ulden bliver sendt til Polen, hvor den bliver til garn og dyner, og det er Søs Weische og René Stendal også ved at gøre det til en forretning. Igen helt i det små.

- Tingene har udviklet sig af sig selv. Det har alpacawalken også. Vores alpacaer har fra begyndelsen tiltrukket mange nysgerrige blikke, og da vi læste om alpacawalk i udlandet, slog vi tilbuddet op på facebook om at gå alpacawalk her. Ret hurtigt fik vi adskillige henvendelser, og lige i øjeblikket bliver vi kontaktet dagligt af nogen, der vil gå med vores dyr, fortæller Søs glad.

Mulighederne er flere. Typisk giver Søs og René en eller to alpacaer en grime på. Så får gæsterne lov at trække afsted med dyrene, og foreløbig bliver der gået i den store fold rundt om Søs' og Renés landsted. Det er alt rigeligt for de fleste.

Klappet og grinet
Der bliver klappet, og det bliver grinet og hygget.

- Og der bliver fotograferet en del til de sociale medier, konstaterer René Stendal.

Andre gange er Søs og René og en af deres alpacaer hyret til at dukke op ved en fødselsdag eller et bryllup, og den opgave påtager de sig også gerne. Søs Weische arbejder i øjeblikket på nedsat tid, så det er ofte hende, der tager imod gæster og står for alpacawalken.

Vil man ud og prøve at gå med alpacaerne i Skuldelev, kan man læse om det på facebook på Alpacawalk.

1382458
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?