27. september 2021
Organisationen Plan Bi har lånt en skurvogn og lejer sig ind på et lille areal hos tømrer- og snedkerfirmaet Bredahl Kristensen, der også frermstiller organisationens bihoteller af træ. Her ses iværksætter og stifter af Plan Bi, Nina Launbøl med et lille bihotel i hånden, og Bjarne Bredahl, direktør hos Bredahl Kristensen. Foto: Maj-Britt Holm
gallery icon

Se billedserie

Organisationen Plan Bi har lånt en skurvogn og lejer sig ind på et lille areal hos tømrer- og snedkerfirmaet Bredahl Kristensen, der også frermstiller organisationens bihoteller af træ. Her ses iværksætter og stifter af Plan Bi, Nina Launbøl med et lille bihotel i hånden, og Bjarne Bredahl, direktør hos Bredahl Kristensen. Foto: Maj-Britt Holm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her skal kampen for de vilde bier stå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Her skal kampen for de vilde bier stå
Frederikssund - 26. maj 2021 kl. 05:50
Af Maj-Britt Holm

Det summer af forår omkring en sortmalet skurvogn, der for nylig er blevet stillet op i landsbyen Tørslev mellem Gerlev og Skuldelev. I græsset foran skurvognen er der plantet små øer med forskellige blomstrende vækster, som også titter op af krukker og en lille grusbunke. Og på træbeklædningen hænger bihoteller, hvor de første beboere er rykket ind for at yngle.

- Der gik en halv time, fra vi hængte det første bihotel op. Så var der en hanbi, der var kravlet ind. Det kommer der ikke æg ud af. Men det er bedre, der lugter af bi i stedet for tømmer. Heldigvis er der bier i forvejen i området, fortæller Nina Launbøl, iværksætter og stifter af nonprofitorganisationen Plan Bi, som kæmper for de truede, vilde bier.

De vilde bier mangler levesteder og risikerer at blive udkonkurreret af honningbier, der er langt større fokus på, eftersom de fremstiller honning til os.

Det vil gå voldsomt ud over naturen og biodiversiteten, hvis vi mister for mange vilde bier, fordi de bestøver blomster, frugttræer og landmandens marker.

Til leje hos tømrerfirma

Plan Bi fyldte fem år i januar i år. Nu er organisationen rykket ud af Nina Launbøls private hjem i Gerlev og til Tørslev få kilometer derfra. Her har Plan Bi lånt en skurvogn og betaler leje for et mindre areal af en stor grund, som tømrer- og snedkerfirmaet Bredahl Kristensen bruger som parkeringsplads til sine medarbejdere. De vilde biers forkæmper samarbejder i forvejen med Bredahl Kristensen, som fremstiller bihoteller og biobservatorier af FSC-godkendt træ til salg i Plan Bi's webshop.

- Her pakker vi bihoteller og frøpakker i webshoppen. Men vi vil også holde åbent, så folk, der vil købe, kan kigge forbi og spare portoen. Senere vil vi lave arrangementer, især for børn, som vi før har gjort med stor succes på Amager, hvor de lavede deres egne bihoteller med bambusrør, som de kunne tage med hjem, siger Nina Launbøl, der fra marts i år er blevet fastansat til at drive organisationen.

For Bredahl Kristensen var det let at sige ja til at give plads til Plan Bi i en tid, hvor der er stigende interesse for den grønne dagsorden.

- Vores kunder er meget optaget af bæredygtighed, og det giver god mening for os at bidrage til bæredygtighed i et fag som vores. Jeg synes, det er en fed idé Nina har med aktiviteter for børn, for det skal ind med modermælken at passe på naturen, og jeg har selv børn, forklarer Bjarne Bredahl, direktør hos Bredahl Kristensen.

En show-have

Den lille have er ikke skabt for at fornøje menneskeøjne, men for at vise de planter, som bierne elsker, og som man kan lade sig inspirere til selv at dyrke i sin egen have og dermed bidrage til biodiversiteten. Der er blandt andet lavendler, blå klokkeblomster, lungeurt og scabiosa, som bierne gerne vil ombord i for at hente pollen og nektar til deres afkom.

Bagsiden af skurvognen er beklædt med et gitter af rustent rionet. Her skal der plantes brombær til efteråret, for bierne elsker dem, når de blomstrer om foråret.

- Der er mange, der synes, at brombær er besværlige, fordi de breder sig og har torne. Vi vil gerne vise, at man sagtens kan have brombær i haven. De kommer ikke til at brede sig, for græsplænen bag dem bliver slået jævnligt, forklarer Nina Launbøl, som også vil plante et lavt hegn af piletræ, der om foråret vil få lov til at stå og blomstre til glæde for de vilde bier, inden de klippes stramt til for resten af sæsonen.

Plan Bi åbner sit domicil og sin show-have på Tørslevvej 34A, 3630 Jægerspris, fredag den 28. maj klokken 15-18 og lørdag den 29. maj klokken 11-14. Fremover vil der være åbent fredage og lørdage.

1382458
Stemmer du til kommunalvalget i år?